Husägarna trodde att de hittat sitt drömhus, men det visade sig vara allt annat än en dröm. Bjälklag var mögel- och fuktskadade och väggar och grund angripna av den invasiva arten parkslide. Trots det får paret inte riva huset.
Drygt 12 miljoner kronor kostade den ståtliga, men slitna, villan på Amerikaberget på Dalarö. När husägarna efter köpet påbörjade en renovering upptäckte man att huset var i betydligt sämre skick än förväntat. Husägarna sökte då rivningslov hos Haninge kommun för att bygga ett nytt hus, som bättre än nuvarande skulle spegla hur det såg ut när det först uppfördes, men man fick nej i Stadsbyggnadsnämndens plan- och byggutskott.
– Det kom som en total kalldusch. Experter som vi anlitat visar att den renovering som krävs kommer att kosta minst tio miljoner mer än att riva och bygga upp huset på nytt. Det är befängt eftersom vi genom en renovering ändå i princip måste byta allting i hela huset, säger Magnus Birke som köpt huset tillsammans med sin hustru.
Paret har anlitat tre olika företag som gjort utlåtanden kring husets skick. Resultaten visar att det, bland annat, förekommer spår av fukt, röta, mögel, svamp och husbock i byggnaden. Delar av stommen är även behandlad med starkt cancerframkallande ämnen och den invasiva arten parkslide har tagit sig in i husgrund och väggar. En renovering uppges bli mycket omfattande. Bland annat måste huset omges med en stålram och lyftas för att säkerställa att all parkslide utrotas.
Enligt Magnus Birke sågar kommunen alla rapporter som paret inlämnat. Bland annat ifrågasätter man kostnadskalkylerna som man menar inte har utförts av någon oberoende sakkunnig. Man menar vidare att ingen av rapporterna utförts av personer med kompetens om kulturhistoriska byggnader. Kommunen baserar istället sin bedömning av husets skick på en rapport från ett företag man själv anlitat. Det företaget ger en betydligt bättre bild av skicket på huset.
– Personen de anlitade har erfarenhet av att renovera gamla hus, men han har ingen certifiering eller formell kompetens att göra besiktningar av det här slaget. Han tog inga prover eller gjorde någon kostnadskalkyl. De vi anlitat är alla certifierade personer med stor erfarenhet av den här typen av renoveringar. Vi har aldrig fått veta på vilken grund man sågar dem, säger Magnus Birke.
I Stadsbyggnadsförvaltningens tjänsteskrivelse där avslag på rivningslov föreslås hänvisar man till ett yttrande från kommunantikvarien som menar att Dalarö ingår i riksintresset för kulturmiljövård och att huset är ett viktigt exempel på den typ av bostäder som uppfördes på Dalarö i slutet av 1800-talet när området blev en semester- och badort. Kommunen har enligt plan- och bygglagen rätt att neka rivning för byggnader med historiskt eller kulturhistoriskt värde. Magnus Birke anlitade ett arkitektkontor som menar att yttrandet innehåller ett flertal felaktigheter, något han menar aldrig redovisades för politikerna i stadsbyggnadsnämnden innan beslutet fattades.
– Arkitektens svar är oerhört viktigt, det är avgörande. Enligt vår uppfattning har politikerna baserat sitt beslut på en grovt felaktig tjänsteskrivelse, säger Magnus Birke, som tycker att tjänstemännen borde bemödat sig att besöka huset.
Petri Salonen (C), ordförande i Stadsbyggnadsnämndens plan- och byggutskottet, säger att han tagit del av alla synpunkter i ärendet och att han är trygg i beslutet man fattat.
– Alla ledamöter i utskottet har varit överens om att inte bevilja rivningslov. Det finns en långtgående undersökningsplikt vid ett husköp, det ansvaret ligger inte hos utskottet. Jag har träffat sökande och efter det ställt många frågor till förvaltningen för att säkerställa att beslutet är rätt. Jag förstår den sökandes känsla och har uppmanat dem att överklaga om man tycker vi hanterat detta fel.
Paret har överklagat beslutet till länsstyrelsen.
Inlägget Husägare på Dalarö nekas riva ruttet hus dök först upp på Tidningen Skärgården.