Länsstyrelsen i Stockholm polisanmäler nu Arholma Nord för att i strid med strandskyddslagen och gällande föreskrifter ha anlagt en brygga på fastigheten.
I området utanför Arholma Nord råder utvidgat strandskydd på 300 meter från vattnet, vilket bland annat innebär att inga byggnader eller anläggningar som kan hindra eller avhålla allmänheten får uppföras utan dispens. Enligt länsstyrelsen gäller även ett förordnande om landskapsbildsskydd på platsen, vilket innebär att åtgärder som väsentligt förändrar landskapsbilden inte får utföras.
Trots detta valde arrendatorerna av Arholma Nord att utan dispens eller tillstånd påbörja byggnationen av en 50 meter lång konsolbrygga. Efter hand insåg man att strandskyddsdispens krävdes och skickade in en ansökan. När länsstyrelsen besökte platsen i september i år var bryggan redan uppförd innan myndigheten hunnit besluta om dispens. Länsstyrelsen har i sådana fall skyldighet att polisanmäla åtgärden, vilket man också gjorde.
– Det blev tokigt, vi har klantat oss. Nu vill vi försöka lösa det här på något bra sätt, säger Robin Vesterlund på Arholma Nord.
Att man uppförde bryggan berodde på att det fanns stora risker att besökarna skadade både sig själva eller båtarna.
– Vi måste ha bryggan för vår verksamhet som är museet och krogen. Daggäster som kommer med båtar har tidigare fått lägga till vid klippor och sedan halkat omkring när de kliver av. Det har förekommit att folk ramlat och skadat sig. När dessutom båtarna ligger huller och buller och fraktbåten kommer in så har det blivit kaos.
Polisanmälan påverkar inte länsstyrelsens arbete med Arholma Nords dispensansökan, det arbetet pågår. Men även om Arholma Nord medges dispens i efterhand så kan man ändå dömas för brottet.
– Även om man får dispens i efterhand finns det inget som säger att man ändå kan ha gjort sig skyldig till brott. Att man inte känner till reglerna är ingen ursäkt, men om man gör en totalbedömning kanske det framkommer skäl att inte bedöma det som straffbar oaktsamhet, säger kammaråklagare Ann-Marie Helander, som påpekar att hon ännu inte hunnit sätta sig in i ärendet.
Hur lång tid polisutredningen tar beror på hur mycket arbete polisen har med andra ärenden, men enligt Ann-Marie Helander kan det ta upp emot två år.
Inlägget Arholma Nord polisanmält för miljöbrott dök först upp på Tidningen Skärgården.