Många har passat på att testa linfärjan till Kastellet i sommar, men för rederierna har den skapat trängsel och förseningar.
Nästa hundra tusen människor har passat på att åka med linfärjan i sommar, en succé tycker Trafikverket färjerederiet. Lika entusiastiska är inte rederierna dock, det framkom vid ett utvärderingsmöte i Vaxholm den 10 oktober.
Inför mötet hade åtta rederier i en enkät gett lite blandade synpunkter på färjan. Strömma kanalbolag angav bland annat att man totalt drabbats av 4 100 minuters försening. Kronuddens sjötaxi angav ingen exakt siffra, men att det handlat om många timmar. Kronudden menade vidare att de täta avgångstiderna skapat ett ständigt tutande som utgjort en sanitär olägenhet.
Prickarna sågs av några rederier som ett hinder som orsakat köer. De flesta menade att färjan syns, men att blixtljus och skyltar kunde vara tydligare. Flera rederier angav dessutom att de ungefär vid var fjärde passage valt att ta en annan väg.
De flesta rederier som svarat på enkäten anser att säkerheten försämrats. Vissa menar att de inte haft tid eller ork att skriva avvikelser på grund av alla incidenter.
”Den allvarligaste händelsen var då färjan började signalera precis framför stäven på mig. Som tur var upptäckte befälhavaren på färjan sitt misstag och avbröt sin gång. Dock höll bakomliggande passagerarbåt på att kör in i oss akterifrån”, skriver en befälhavare.
En annan befälhavare tyckte enkäten var pinsam, eftersom han menar att frågorna var tillrättalagda. På plussidan var att många rederier upplevt ett bra bemötande från personalen på linfärjan.
Under mötet menade Sebastian Irons från Transportstyrelsen att alla fördelar som framförts med linfärjan lika gärna hade kunnat tillgodoses med en frigående färja.
– Ur trafikhänseende är en frigående färja helt klart en bättre lösning.
Färjerederiet menade dock att linfärjan är bättre ekonomiskt och miljömässigt sett.
Färjerederiet har rapporterat 33 avvikelser under sommaren, där varje avvikelse kan innehålla många incidenter. Inga olyckor rapporteras.
– Just håller vi på att sammanfatta hur vi anser att säsongen gått, men det är anmärkningsvärt att det hänt så mycket, säger Sebastian Irons.
Färjerederiet kommer att se över skyltningen, men andra eventuella förändringar ska man att diskutera internt under höst och vinter. Linfärjan ligger för närvarande vid kaj och trafikstart beräknas till april 2017.
Inlägget Linfärjan – trängsel och förseningar för rederier dök först upp på Tidningen Skärgården.