Årets provfiske vid Muskö visar att den invasiva arten svartmunnad smörbult fortsätter öka i hög fart. I år har man fångat nästan 300 fiskar, en femdubbling från förra året.
Forskare från Kustlaboratoriet, på institutionen för akvatiska resurser vid SLU har sedan 1992 utfört provfisken vid Muskö. 2013 fick man för första gången en smörbult i näten. 2014 fick man två fiskar, men förra året tog det fart då 61 fiskar fångades. I år är siffran den femdubbla, preliminärt fick man 297 stycken. Det kan tyckas som en hög siffra, men forskarna var inte förvånade.
– Vi hade förväntat oss en kraftig ökning, vi har sett det på andra platser där den etablerat sig, säger Susanne Tärnlund, från SLU Aqua.
Skrubbskäddan är fortfarande den vanligaste arten under provfisket. I år fångade man runt 500 stycken, därefter kommer den svartmunnade smörbulten. Trots den kraftiga ökningen har den fortfarande inte nått längre norrut än Muskö längs den svenska kusten.
– Förhoppningen är att det är lite för kallt för att den ska gå längre norrut, men vi befarar att den kommer att gå in i Mälaren, säger Ann-Britt Florin, forskare på SLU aqua.
En annan oro bland forskarna är att arten ska gå upp i älvarna och störa reproduktionen av öring och lax.
– I Danmark har vi fått rapporter att den hittats i åtminstone en å. Labbförsök visar att den kan ge sig på lax- och öringsyngel, men mer än så vet vi inte. Den simmar inte så bra, det tar tid för den att komma upp i älvarna, säger Ann-Britt Florin.
Arten trivs i skärgårdens bräckta vatten och förökar sig snabbt, men varför den ökar så kraftigt vet man ännu inte. En teori är att bristen på rovfiskar gynnar spridningen. Smörbulten finns även i Göteborgs hamn och har i tester visat sig klara högre salthalter bättre än man tidigare trott.
– Just nu jobbar vi med en hanteringsplan för svartmunnad smörbult för att föreslå åtgärder. Den ska bli klar under hösten.
I ett pilotprojekt har man testat att fiska smörbult med ryssjor.
– Det vi kunde visa är att det verkar fungera väldigt bra, men vi måste ta fram fler och bättre redskap och bättre veta när man ska fiska arten, säger Ann-Britt Florin.
Inlägget Fortsatt snabb ökning av invasiv fiskart dök först upp på Tidningen Skärgården.