En jättelik vildsvinsgalt fälldes på Ljusterö förra veckan. Jägare misstänker att det är samma djur som tidigare dödat en jakthund.
Efter att ha suttit på passa flera nätter i rad lyckades jägaren Kim Gerhardt Holmqvist tillsammans med sin bror att förra veckan fälla ett vildsvin av den större sorten. Drygt 190 kilo vägde galten.
– Det började med att vi satt på pass på en åtel och hade suttit ett par kvällar och hört ljud men ingen kom fram. När jag två dagar senare kollade åteln såg jag att den var demolerad och att kablar till belysningen var avsliten. Då fattade jag att det var en stor gris som varit framme. Då bestämde vi oss för att sitta tills den kom fram. Vi satt tre nätter efter det, berättar Kim Gerhardt Holmqvist.
Tidigt på morgonen den tredje natten visade sig djuret till sist, men då dök nya problem upp.
– Vi hade ingen åtelbelysning och brorsans mörkersikte hade lagt av. Däremot hade han en lampa på geväret så att han kunde lysa och jag kunde skjuta.
Skottet satt perfekt och Kim Gerhardt Holmqvist, som är en van jägare, hade fällt sitt största vildsvin någonsin. Troligtvis är det samma djur som tidigare dödat en jakthund.
– Vi har varit på jakt efter den sedan vi hörde att den sprättat upp en hund. Det är troligtvis den grisen med tanke på storleken på betarna.
Jägare som skjuter stora vildsvin kan få betarna trofébedömda.
– På kul ska vi lämna in betarna på bedömning för att se om det blir medalj, Det finns valörerna brons, silver och guld. Det är ganska ovanligt att man skjuter grisar med medaljbetar, men den här ligger på gränsen till att vi kan få brons i alla fall. säger Kim Gerhardt Holmqvist.
Enligt Jens Gustafsson, riksviltvårdskonsultent vid Jägarnas Riksförbund, är det extremt ovanligt att vildsvin på 190 kilo fälls, även om det inte är rekord. Vikten på djuren skiljer sig kraftigt åt mellan vår och höst. Vildsvinet på Ljusterö hade vägt 15-20 procent mer om det hade fällts på hösten, säger Jens Gustafsson. Det hade i så fall varit ett av de största fällda vildsvinen i Sverige.
Inlägget Jättegalt fälld på Ljusterö dök först upp på Tidningen Skärgården.