Kraven på villaägare i Värmdö för att kunna slamtömma sina brunnar är orimliga menar en entreprenör, som ifrågasätter varför vägarna vid huset måste klara större vikter än övriga vägar.
B-Inge Lundh driver ett företag som gräver ner enskilda avloppssystem. Han säger att det blivit svårare för fastighetsägare att anlägga avlopp i Värmdö kommun eftersom kommunen börjat kräva att vägen fram till avloppsanläggningen ska vara minst 3,5 meter bred, den farbara höjden minst 4,7 meter och att en vändplan med minst 18 meter i diameter finns för att slamtömning ska kunna erbjudas. Anläggningen får inte heller ligga längre bort än tio meter från slamsugningsbilen
– Vissa fastigheter har inte ens det utrymmet eller topografin. Vägarna på stugområdena är sällan bredare än tre meter. Nu måste fastighetsägare och vägföreningar bygga om sina vägar. För oss här i Abborrkroken kommer dessutom strandskyddsreglerna in i matchen, vilket gör det ännu svårare, säger han.
Kravbilden från kommunen på villaägarna är orimlig menar B-Inge Lundh eftersom det är högre krav än vad Trafikverket kräver på sina vägar. Samtidigt har villaägare inga alternativ till att följa kommunens riktlinjer.
– Slamtömningarna i Värmdö utförs av Miljövision och kommunen vägrar acceptera att man anlitar andra företag som kör med mindre bilar, säger B-Inge Lundh. Kommunen kräver att våra lokala vägar ska klara minst 28 ton när vägverkets vägar till Abborrkroken inte tillåter så tunga bilar, fortsätter han.
Enligt riktlinjerna får avståndet från brunnen till slambilen vara högst tio meter. Om det är längre tillkommer extra avgifter.
– En av mina kunder betalade tidigare 1 200 kronor för slamsugningen. Men helt plötsligt fick han besked från Miljövision att man inte längre kan köra på vägen. De drar 90 meter slang och han får istället betala över 4 100 kronor.
Enligt Desireé Nilsson, vd på Miljövision som är utförande entreprenör åt Värmdö kommun, har normerna kring vägbredd, frihöjd och vändplan funnits länge och är inget nytt som införts och hänvisar till kommunens hemsida med förutsättningar för slamtömning. Att fastighetsägare får betala extra för långa slangdragningar säger Desireé Nilsson beror på att man av arbetsmiljöskäl vill förhindra den typen av arbeten, i enlighet med arbetsmiljöverkets krav. Den villaägare som vill undvika extra kostnader kan själva dra slang närmare den plats där slambilen kan stanna.
– Normen kanske har funnits men den har inte tillämpats i så fall och om man börjar tillämpa den bör man kanske göra en konsekvensanalys vad det innebär? Det måste väl ses som en grov orättvisa att kravet på 3,5 meter vägbredd ska gälla fastighetsägarna, men inte vägföreningens vägar, säger B-Inge Lundh.
Inlägget Striktare krav vid slamtömningar väcker ilska dök först upp på Tidningen Skärgården.