Till hösten kan en vätgasfabrik stå klar på Ljusterö. Planen är att leverera bränsle till ett planerat vätgasdrivet fartyg nästa år.
Företaget Strömberg Förvaltnings AB planerar att starta en vätgasfabrik på Ljusterö. Förhoppningen är att den kan stå klar redan i oktober. Projektet är det första i sitt slag i Sverige. Syftet är att kunna erbjuda grönt fossilfritt bränsle till framtidens fartyg, i första hand Green City Ferries vätgasdrivna passagerarkatamaran Beluga 24 som beräknas sättas i drift nästa år på sträckan Österåker – Skeppsbron. Vätgasen ska produceras genom ett av de vindkraftverk som finns på Ljusterö.
– Idéerna har funnits ganska länge. Det vore kul om vi kunde koppla ihop vindkraftverket med vätgas. Det finns inget renare sätt att göra vätgas på än att ta energi från ett vindkraftverk. Det är en otroligt trevlig form av energi, säger Peter Strömberg, som äger vindkraftverket.
Den planerade vätgasfabriken kommer att byggas i direkt anslutning till vindkraftverket. Vätgas kan till skillnad från vindkraft lagras och användas när behovet finns inte bara när det blåser.
– Det här är ett optimalt sätt att producera. Jag kan sälja vätgasen på ett sätt som jag inte kan sälja energin som produceras i ett vindkraftverk, säger Peter Strömberg.
Projektet drivs av företaget Supreme hydrogen och beräknas kosta omkring 15 miljoner kronor. Samarbetspartnern Insamlingsstiftelsen för hållbara samhällen är med och stödjer projektledningen samt bidrar med 1,6 miljoner kronor. Projektet har även beviljats åtta miljoner kronor från Naturvårdsverkets program Klimatklivet. Men projektet har redan mött kritik från tankesmedjan Timbro, som bland annat menar att det är fel att skattepengar finansierar satsningen.
– Timbro tror att jag gör det här för att jag får bidrag, men det är inte riktigt så. Bidraget gör att jag kan komma igång direkt. Ska du göra det här från början tar det mellan fem och åtta år att bara sätta upp ett vindkraftverk. Den startsträckan var noll. Vindkraftverket fanns ju redan från början. Dessutom, i samband med att man får finansiering delvis betald av klimatklivet så måste vi lämna ifrån oss all information som alla kan ta del av. Det är kunskap som andra kan utnyttja, säger Peter Strömberg.
Att producera vätgas kräver stora mängder energi. När produktionen är i full gång beräknas det kunna producera cirka 200 kilo vätgas per dygn, men systemet är skalbart och kan byggas ut om efterfrågan finns. Vätgasfartyget Beluga 24 kommer att trafikeras av Antrophia rederi. Projektet på Ljusterö är ett av de första i sitt slag i Sverige och kan visa vägen för andra liknande projekt.
– Får vi bra resultat kan det dyka upp vätgasfabriker lite överallt, säger Peter Strömberg.
Inlägget Unik vätgasfabrik planeras på Ljusterö dök först upp på Tidningen Skärgården.