…i Möjaskärgårdens bredbandsförening
Varför valde ni att sälja ert nät till Global Conncect (IP-Only) för några år sedan?
– Möjaskärgårdens bredband har idag cirka 500 abonnenter fördelat på 52 öar, det är ett vidsträckt nät. Vi kopplade in de första abonnenterna i april 2015. Vi förstod att stödet vi fått inte skulle täcka att bygga ut stamnätet i det områden vi ville bygga ut det i. Vi kunde inte som initiativtagare dra en gräns och till exempel strunta i Norra Stavsudda, utan fick låna upp egna pengar och byggde stamnätet så att det täckte det område vi lovat att täcka. Men vi hade en skuld som vi måste hantera på något sätt.
Sköter ni fortfarande bredbandsnätet?
– Ja, huvudorsaken till att vi sålde var att vi insåg att det skulle gå att förhandla fram ett avtal med IP-Only som gav oss rätten att bygga ut åt vilket håll vi ville samt rätten att ta hand om drift och förvaltning. Föreningen finns kvar och driver vidareutbyggnaden på uppdrag av IP-Only. Vi tyckte att vi fick kvar de delar som vi tycker är bra, nämligen att förhandla fram nya avtal och bedöma vilka kunder vi vill få med. Hade vi inte fått till ett avtal med IP-Only hade vi inte sålt, vi hade nog klarat ekonomin ändå.
Vad är fördelen att ni sköter driften av nätet?
– IP-Only förstod hur mycket driften och underhållet kostar om man inte har personal på plats. Vi såg också det här som goda arbetstillfällen för skärgården. De normala drift- och underhållsorganisationer som används vad gäller fibernät fungerar dåligt i skärgården. De har inga båtar, vi har många gånger sett hur de hamnar i Stavnäs eller Sollenkroka och undrar varför vägen tar slut. Det låter som ett skämt, men det har hänt. Det krävs både lokalt kunnande och logistik för att fel ska gå att reparera. Man måste kunna ta sig dit och ha personal som kan hantera tekniken i den miljö vi installerade den i. Man kan till exempel inte alltid kräva en grävmaskin utan ibland få gräva för hand.
Ser du något problem med att en operatör nu äger stora delar av skärgårdens nät?
– Nej, det här är en bransch som bygger på mängd och antalet kunder som köper tjänster i nätet. Väldig många kunder köper inte tjänster hela året, utan bara kanske under 8-9 veckor, men nätet ska underhållas under hela året. Det gör att det nog är bra att näten ägs av en stor aktör. Skulle man fragmentera näten i flera delar så blir de var för sig olönsamma. De tjänster du kan köpa som kund är fullständigt öppet så det är där den lilla konkurrensen finns.
Ni har haft bredband på Möja länge, tycker du att det förändrat livet på ön?
– Ja, under pandemin var det extremt, vi hade samma omsättning i butiken här som under en sommarmånad. Många satt här och jobbade professionellt. Pandemin införde en vana till distansarbete som fortfarande hänger i. Det kan vi se på trafikstatistiken, men kan kan önska sig att ännu fler skulle göra det. Det har stor betydelse för alla delar i ett sånt här litet samhälle.
Inlägget Fem frågor till Sune Fogelström… dök först upp på Tidningen Skärgården.