Boende i mellanskärgården har hamnat på efterkälken vad gäller fiberutbyggnaden, men om allt går som det ska kan många arbeten komma igång redan under våren.
Många fastighetsägare i skärgården har fått vänta länge på möjligheter att installera fibrer i sina hus. Men nu kan snart väntan äntligen vara över. Företaget Global Connect (tidigare IP-Only), som nyligen kopplat in ett stort antal fastigheter på Torö, håller nu på med tillståndsansökningar och markägaravtal för en lång rad öar i mellanskärgården.
– Det har funnits många initiativ för att få fram fiber på olika öar, men man har tidigt insett att det är komplicerat och kostnadsdrivande att få till det själva. Det är många markägare man ska prata med och stora delar av områdena är naturskyddade och kräver tillstånd och dispenser. Vi har möjlighet att ta oss an projekten med helt andra resurser, säger Björn Schmidt som är ansvarig för Global Connects bredbandsprojekt i skärgården.
Björn Schmidt säger att det funnits en stor efterfrågan bland öbor att bygga en digital infrastruktur på öarna. Bara i Värmdö skärgård handlar det om omkring 750 fastigheter, men förutsättningen har hela tiden varit att man skulle få statliga stöd för att kunna påbörja projektet. I stödet som beviljades 2021 fick även fritidshus räknas med, vilket var avgörande för att få det ekonomiska förutsättningarna på plats.
– Vi hade en bra timing när vi sökte bidrag från Post-, och telestyrelsen 2021 eftersom man även kunde inkludera fritidshus. Hade vi inte fått stöd för att bygga även till fritidshus hade inte de ekonomiska förutsättningarna funnits, då skärgården är en landsbygd med en väldigt stor andel fritidsboenden. Nu spekuleras det hur det kommer att bli följande år, men det finns ett behov från folk som bor i skärgården att kunna ha tillgång till digital infrastruktur som alla andra. Vi såg under pandemin att många ville flytta ut och jobba från sommarstugan. Även deltidsboende är viktiga för de som bor permanent på öarna.
Global Connect kommer att dra fiber till de flesta öar där det finns hus även om ingen på ön vill ansluta sig just nu.
– Bredband ska finnas på ön att tillgå när man väl vill ha det. En långsiktig tanke är att vi ska kunna bygga vidare på nätet i samverkan med lokala krafter.
Att bygga ett bredbandsnät i skärgården innebär både större utmaningar och högre kostnader jämfört med projekt på fastlandet.
– Den största utmaningen är framförallt alla tillstånd som ska beviljas, men även kostnaderna vi har i samband med att verka i sån miljö där det i princip bara är ren granit och urberg är ett problem.
På fastlandet finns många statliga och kommunala vägar där kablarna kan grävas ner, men i skärgården behöver man komma överens med ett stort antal fastighetsägare, vilket ibland kan vara krävande.
– Vissa markägare säger blankt nej men den absoluta merparten är positivt inställda, då de ser samhällsnyttan. Alla markägare får en schablonmässig ersättning för den förläggningen som sker på deras mark. Däremot säger vi i princip nej till alla specialuppgörelser med markägare, säger Björn Schmidt.
Björn Schmidt säger att arbetena kan komma igång när tillstånden finns på plats. Det är osäkert hur snabbt det kan gå, men förhoppningen är att kunna starta redan till våren så att de första hushållen kan anslutas under sensommaren.
Enligt krav från PTS får anslutningsavgiften inte överstiga 40 000 kronor, men fastighetsägarna har möjlighet att få så kallat ROT/RUTbidrag som sänker kostnaden en del. De fastighetsägare som väljer att inte dra in fiber just nu kan få vänta länge på att göra det i efterhand eftersom man först behöver samla ihop flera fastighetsägare och tillstånd i området för att hålla nere kostnaderna för installationen.
– Det gäller att passa på och smida medans järnet är varmt innan vi sätter igång på allvar, säger Björn Schmidt.
Fakta/Öar som kan få bredband under 2023
Sollenkroka ö
Galtholmen
Lådna
Arbodaön
Ängsholmen
Gällnö
Hjälmö
Karklö
Högsholmen
Trångholmen
Björkholmen
Alsvik
Träskö
Svartsö
Västerholmen
Ramsö
Inlägget Nu tar utbyggnaden av bredband fart i skärgården dök först upp på Tidningen Skärgården.