En förvaltning i Nynäshamn vill sedan i somras inte lämna ut så kallade tjänsteutlåtanden innan beslut fattats i dess nämnd. Det innebär bland annat att invånare inte har en chans att påverka förslag förrän besluten är fattade. Efter omfattande kritik ska kommunen utreda frågan.
Det var i somras som miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutade att tjänsteutlåtanden från dess förvaltning ska ses som arbetsmaterial och inte lämnas ut innan beslut fattats i nämnden. Tidigare gjordes de offentliga innan mötet, vilket innebar att människor hade en chans att påverka förslagen i utlåtandena innan besluten fattats. Detta rapporterades först av Nynäshamnsposten. Nils Funcke, expert på tryckfrihetsfrågor, är kritisk till förändringen.
– Formellt gör de inget fel, men sett ur ett demokratiskt medborgarperspektiv så är det av stor vikt att medborgarna får reda på förslag i ett så tidigt skede som möjligt. Man kan se det som en form av remissförfarande, där enskilda kan ge synpunkter som gör besluten mer genomarbetade.
Alf Olsson, förvaltningschef på miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, försvarar beslutet på kommunens hemsida, där han skriver att tjänsteutlåtanden kan ses som felaktig information innan beslut fattats eftersom nämnden kan inte alltid följer förvaltningens förslag. Detta är inget argument som Nils Funcke köper.
– Man får väl utgå från att folk är medvetna om skillnaden mellan förslag och beslut. Orimliga invändningar kan man ju bara nonchalera, men det kan finnas bra idéer som man kan ta till sig. Jag ser det som ett steg bakåt vad gäller att upprätthålla trovärdigheten och förtroendet för politiska församlingar som fattar beslut som påverkar kommuninvånarna.
Även om kommunen väljer att inte offentliggöra handlingarna före besluten är tagna finns det inget som hindrar att enskilda ledamöter eller tjänstemän när de vill redogör för journalister för vilka beslut som kommer att fattas.
– Det är fritt fram att meddela sig till grundlagsskyddade medier. Förhoppningsvis är det någon politiker som vill upprätthålla det gamla sättet och åtminstone vid större ärenden använder sin meddelarfrihet.
Av de kommuner Skärgården bevakar lämnar inte heller Haninge eller Vaxholm ut tjänsteutlåtanden. Värmdö, Österåker, Norrtälje lämnar ut dem vid kallelserna till nämndmöten, alltså flera dagar innan beslut fattas.
Adborn: Vi ska se över rutinerna
Debatten om när handlingar ska lämnas ut har gett avtryck hos politikerna. Frågan diskuterades både inom kommunledningsgruppen och inom miljö- och samhällsbyggnadsnämnden förra veckan.
– Diskussionerna har visat att det skiljer sig ganska mycket mellan nämnder och förvaltningar. Kommunstyrelsens arbetsutskott har därför gett kommunstyrelsens förvaltning i uppdrag att ta fram en arbetsrutin för utlämnande av handlingar. Tanken är att försöka göra det likartat inom alla kommunens myndigheter, även om varje myndighet ändå beslutar för egen del, säger Daniel Adborn (L), ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.
Vad är problemet med att lämna ut handlingar innan beslut?
– Det är inget stort bekymmer, det har hänt ibland att min nämnd fått problem beroende på att förvaltningarna haft ett förslag och nämnderna fattat ett annat beslut. Det har varit kommunikationssvårigheter om vad som beslutats, men målsättningen är att vara så öppen och transparent som möjligt.
Är medborgarna ett problem tycker du?
– Medborgarna är inte ett problem, det är vi som kommun som har problem om vi medverkar till felaktiga uppfattningar eller förväntningar.
Men är det inte bra att ta del av allmänhetens synpunkter innan besluten fattats?
– Absolut. Vi får in en blandad kompott av synpunkter, många av dem väldigt kloka. Jag hoppas inte att det upphör i och med det här. Det är inte på något sätt kört att lämna in synpunkter efter att nämnden fattat beslut.
Varför inte bara backa och göra som tidigare?
– Ingen i nämnden hade problem med att backa, men det vi resonerade kring var att arbetssättet då fortfarande skiljer sig inom kommunen. Vi valde att avvakta tills vi får se förslaget från förvaltningen.
Daniel Adborn räknar med att förslaget kommer i december eller tidigt nästa år.
EDIT: Efter tidningens pressläggning kom den 22/11 besked från Nynäshamns kommun att framöver kommer samtliga förvaltningar att betrakta tjänsteutlåtandena som allmänna handlingar även innan beslut tas i den politiska nämnden, och publicera dem på kommunens webbplats inför nämndsammanträdena i de fall där det är lämpligt.
– Förvaltningscheferna eftersträvar att kommunens information ska vara öppen och tillgänglig, och har tagit intryck av den senaste tidens diskussion om ärendehantering inför politiska beslut. En generell öppenhet innebär att det ska finnas mycket goda skäl i de fall när uppgifter behöver skyddas på ett eller annat sätt, säger kommundirektör Tommy Fabricius i ett uttalande.
Inlägget Kommunen vägrar lämna ut handlingar innan beslut dök först upp på Tidningen Skärgården.