KRÖNIKA. I Nynäshamn vill miljö- och samhällsbyggnadsnämnden inte längre berätta för allmänheten vad man planerar att göra innan besluten är fattade. Enligt kommunen kan nämligen vissa människor inte skilja på betydelserna av orden ”förslag” och ”beslut”. Det gör att förslag ibland möter kritik fast de aldrig blir genomförda. Folk jagar
ibland upp sig i onödan alltså. Därför vill kommunen vänta med att berätta om besluten. Enligt Daniel Adborn (L), ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden, handlar det absolut inte om att allmänheten har svårt att begripa svenska språket utan att det är kommunen själv som inte är tillräcklig bra på att kommunicera sina budskap.
Förstod du, eller måste du läsa stycket en gång till? Det hjälper inte att läsa en gång till kan jag avslöja, för resonemanget är obegripligt. För det första, jag har aldrig någonsin träffat på en vuxen, eller ens halvvuxen, människa som inte vet skillnaden mellan förslag och beslut. Redan små barn lär sig förstå skillnaden mellan att föräldrar tycker att man ska göra något och att föräldrar bestämmer att man ska göra något.
För det andra är det obegripligt att om kommunen är så usel på kommunikation att man i så fall slutar kommunicera helt istället för den mer logiska lösningen: att försöka bli lite begripligare.
Jag har otroligt svårt att tro att detta handlar om något annat än att kommunen vill slippa få kritik från jobbiga medborgare i känsliga ärenden. Men om det är den verkliga anledningen så är det som att skjuta sig själv i foten för Daniel Adborn har faktiskt rätt i att väljarna inte är ett problem! I veckans nummer har vi pratat med en tryckfrihetsexpert som menar att allmänheten bör ses som en resurs som gör kommunens arbete lättare och bättre samtidigt som det stärker den lokala demokratin.
Nynäshamn är förvisso inte ensamma om sina nya rutiner. Av de sex kommuner som Skärgården huvudsakligen bevakar säger sig även Haninge och Vaxholm använda samma system. Med det sagt måste jag ändå tillstå att just Nynäshamn är ovanligt svårjobbat mot som journalist. Vi har till exempel tidigare skrivit om hur man använder en överdriven tolkning av dataskyddsförordningen för att neka oss digitala kopior. Tjänstemän har även nekat att kommentera bygglovsansökningar med hänvisning till att de inte får säga något innan beslut har fattats. Detta trots att bygglov inte är tjänsteutlåtanden. Att alla har meddelarfrihet och faktiskt fritt kan berätta för en redaktion nästan vad som helst utan någon som helst påföljd tycks heller inte vara särskilt bekant på kommunen.
Den här typen av förändringar, där allmänhetens insyn och möjlighet att påverka minskar får inte belönas genom att vi som ska granska makthavare bara rycker på axlarna, utan det är nu vi ska ta fram spaden och börja gräva!
Inlägget Är väljarna ett problem i Nynäshamn? dök först upp på Tidningen Skärgården.