En fastighetsägare på Resarö är misstänkt för brott mot kulturmiljölagen efter att ha dragit en väg rakt genom ett gravfält som dateras tillbaka till bronsåldern. Åtgärden är nu polisanmäld.
Förra veckan polisanmälde länsstyrelsen en fastighetsägare på Resarö efter att man upptäckt att en grusväg dragits genom en fornlämning, ett gravfält med anor tillbaka till bronsåldern. Länsstyrelsen kontaktade först Vaxholms kommun, som visade sig ha gett bygglov till en väg, men inte på den plats som fastighetsägaren dragit den.
– Alla ingrepp i fornlämningar måste man ansöka om tillstånd för hos länsstyrelsen. Vi polisanmäler ingrepp när vi misstänker att de kan utgöra ett brott mot kulturmiljölagen, säger Carina Örneklint Berg, på enheten för kulturmiljö vid länsstyrelsen.
Hon säger att det inte spelar någon roll för länsstyrelsen vilken kulturhistorisk betydelse fornlämningen har.
– Alla fornlämningar är skyddade, vi gör ingen värdering av dem. Det man kan säga är att det är ett stort gravfält.
Carina Örneklint Berg säger att man i samband med brottsutredningen vill att marken återställs. Länsstyrelsen i Stockholm får varje år in ett tiotal anmälningar om brott mot kulturmiljölagen.
– Tyvärr läggs anmälningarna oftast ner. Det är sällan det går vidare, men vi är alltid noga att anmäla i vilket fall som helst. Det är också ett sätt att mot privatpersoner signalera att vi tar allvarligt på den här typen av ingrepp.
Enligt kulturmiljölagen är det bland annat förbjudet att utan tillstånd rubba, ta bort, gräva ut, eller täcka över en fornlämning. Skärgården har sökt fastighetsägaren.
Fakta/Den aktuella fornlämningen
• Ett gravfält 65×40 meter stort
• Består av 3 högar och 13 stensättningar
• Dateras till bronsålder, järnålder
Källa: Fornsök
Inlägget Anlade väg rakt över fornlämning dök först upp på Tidningen Skärgården.