KRÖNIKA. I förra veckans nummer kunde Skärgården avslöja att det finns en spricka mellan Trafikverket och Regionen i synen på hur Trafikverkets bryggor ska användas.
Regionen anser att den kan förtöja Waxholmsbolagets fartyg lite som man vill bara fartygen vid behov kan flyttas, medan Trafikverket menar att endast tillfällig förtöjning är tillåten (samma regler som för alla andra fartyg alltså). Trafikverket har skärpt sina regler och sedan några år tillbaka har det funnits ett avtal som tillåtit nattförtöjning av fartyg. Nu menar regionen att den juridiskt sett har rätt att nyttja bryggorna även utan avtal.
Frågan är brännande för regionen eftersom den måste vara löst när de stora upphandlingarna av sjötrafiken inleds nästa år. Det är ingen enkel och oproblematisk fråga, det framgår i en ny rapport. För skärgårdstrafiken handlar det om 18 bryggor som används som både dag- och natthamn, sex av dem ägs av Trafikverket. Men avtal saknas inte enbart med Trafikverket. Faktum är att regionen saknar avtal om i princip alla andra bryggor. Några exempel: Solvik brygga på Nämdö (enskilt ägande), Spränga brygga på Utö (Haninge kommun) och Landsort (Statens fastighetsverk) saknar alla avtal. I de fall där avtal finns är det ofta inte regionen som tecknat avtalet, utan kan handla om att operatören av fartyget nyttjar egen brygga eller har eget avtal med en bryggägare. Problemet blir inte mindre av att behovet av platser väntas öka i framtiden. I rapporten beskrivs situationen som sårbar och bunden vid att dagens trafikutövare också blir framtida trafikutövare. Inget bra utgångsläge för upphandlingar alltså!
Behovet av bryggor är nära kopplat till två andra frågor som just nu utreds: elektrifieringen av trafiken och införskaffande av nya fartyg. Ska laddinfrastrukturen byggas ut vid bryggor förutsätter det såklart att tillgången till bryggorna är säkrade och behovet av utrymme på bryggorna avgörs av storleken på framtida fartyg.
Rapporten är tydlig med att regionen bör säkra rådighet över bryggorna på ett eller annat sätt. Hur man ska komma överens med Trafikverket är oklart, uppfattningarna är vitt skilda, men en dialog kommer att behövas för det finns inga rimliga alternativa platser att lägga fartygen just nu. 2028 ska nya trafikavtal finnas på plats. Det kan tycks lång tid, men regionen behöver hålla ett högt tempo om ambitionen med elektrifiering och inköp av nya fartyg ska kunna hållas.
I nästa nummer av Skärgården återkommer vi till den infekterade frågan.
Inlägget Nattförtöjning långt ifrån att vara i hamn dök först upp på Tidningen Skärgården.