Jakten på den perfekta paddeln är det som driver formgivaren Dag Olsson Tegelmark när han tillverkar sina unika grönlandspaddlar i källaren hemma på Rindö.
Ovanför ingången till Dag Olsson Tegelmarks hus vajar en paddel svagt i den kyliga vårvinden. Det är bara en av de hundratals paddlar han tillverkat i sin verkstad i villan på Rindö. Även om en paddel i grunden endast är ett skaft med två blad längst ut, kan de utformas på en mängd olika sätt. För vana kajakpaddlare är de lika viktiga som själva kajaken.
– Jag har hållit på med mitt snickeriföretag sedan 2001 och det har hela tiden legat i bakhuvudet att det skulle vara intressant att göra något i trä för paddling och kajak men jag hittade ingen bra ingång, säger han.
För ungefär tio år sedan tog han dock steget och började experimentera med att göra egna paddlar.
– Jag tog vanliga storbladiga paddlar och började med att såga bort delar av bladet och kände att det blev mycket bättre.
Efter det gick han ner i verkstaden och tillverkade några paddlar med smalare blad av en modell som kallas grönlandspaddel, en form som passade honom väldigt bra.
– De var så underbart mycket bättre!
När kajakbutiken på Rindö skulle ställa ut på vildmarksmässan fick Dag Olsson Tegelmark frågan om han ville ta med några av sina paddlar dit, vilket senare ledde till att han började sälja paddlarna.
– Jag gjorde några paddlar efter ritningar, men jag är egentligen inte så intresserad av att stå i verkstaden, utan är mer en formgivare.
Det som driver honom är att utforma en paddel som gör paddlingen så lätt som möjligt, ett mål med många utmaningar. Små förändringar i bladlängd, bladbredd och styvhet kan göra stor skillnad på upplevelsen i vattnet.
– Jag tror inte det finns någon som testat så många olika modeller som jag, jag har gjort kanske 300 stycken. Jag tycker inte om när det är jobbigt att paddla, det ska vara så lättsam och positiv upplevelse som möjligt. Det är skonsammare för kroppen och man sliter inte ut axlarna.
Lite paradoxalt gör ett mindre blad inte att det går långsammare i vattnet.
– Det är det som är det intressanta, det går lika fort eller ibland fortare. Jag var ute med ett gäng kompisar och skulle över en fjärd. Vi hade motvind och det gick tungt. Då tog jag paddeln med minsta bladet. När jag kom fram och tittade bakåt så var de andra långt bakom mig. Efter det ville jag göra en paddel med så smala blad att den inte fungerar, men jag har inte lyckats ännu.
Dag Olsson Tegelmark säger att han inte har någon formell snickarutbildning, men att han jobbat med trä i hela sitt liv.
– Jag är jägmästare i grunden och forskarutbildad. Jag har jobbat med virkeskvalitet och inom virkesindustrin. Jag har alltid hållit på med trä. När jag var liten snidade jag med knivar och svarvade saker. Det var alltid mina egna modeller, det är det som är det roliga. Jag har aldrig kopierat något.
Numera är han pensionerad och tillverkningen av paddlar är en bisyssla.
– När jag började sålde jag kanske 50 paddlar om året, nu är det kanske 20. Det är precis lagom för mig. Jag är inte så intresserad av att sälja mer, jag fortsätter för att det är kul och för att jag personligen är intresserad.
Just nu utforskar han längden på paddlarna.
– Har du lång paddel blir det tungt, med kortare paddlar får du in tyngdpunkten vilket gör det lättare.
Även om han är ensam i Sverige om att sälja handgjorda grönlandspaddlar så är det en gammal tradition att tillverka sin egen paddel.
– Det är vanligt att man gör sin egen grönlandspaddel. Vem som helst kan göra en som funkar, det är så pass enkelt.
Dag Olsson Tegelmark använder svensk kvistfri gran förstärkta med ek i spetsarna på sina paddlar. En del tillverkare använder cederträ.
– Jag provade att göra några i ceder men gillade det inte. En cederpaddel måste du göra tjockare annars håller den inte. Dessutom är det giftigt. Gran är segt med bra spänst i.
Dag Olsson Tegelmark har valt att kalla företaget för Enok efter sin morfar, men också för att det har en koppling till Grönland.
– Jag gillar inte sådant som inte är äkta, jag ska kunna stå för allt jag gör. Jag sökte efter ett namn som funkade på grönländska men som även har något med mig att göra. Då hittade jag namnet Enok som är ett vanligt namn på Grönland.
Han är även medlem föreningen Qajaq Sverige, en förening som värnar traditionell grönländsk kajakkultur.
– Vi är ett litet gäng som värnar om den grönländska paddelkulturen. För de flesta innebär det att man rollar, alltså att man tippar kajaken ett varv i vattnet, men det är inte min grej.
Genom fönstret på villan syns vattnet som gnistrar i vårsolen. Dag Olsson Tegelmark säger att han paddlar ungefär 80 mil om året. Förutom naturupplevelsen är paddelturerna ett sätt att komma på nya sätt att förbättra produkterna. Men han har inte bestämt sig för om han vill fortsätta med tillverkningen.
– Jag har ett förråd med plankor, dem ska jag göra slut på sedan får vi se.
Inlägget En fena på paddlar dök först upp på Tidningen Skärgården.