KRÖNIKA. Naturvårdsverkets arbete med den nya nationalparken i Nämdöskärgården kan inte sägas vara annat än ett kommunikativt misslyckande. För att projektet ska bli av krävs att lokalbefolkningen ställer sig bakom det, vilket är knepigt om man inte vet vad den innebär. Till skillnad från arbetet med en del andra nationalparker har Naturvårdsverket i det här fallet inte bemödat sig om någon förstudie som tydligt beskrivit konsekvenserna.
När Naturvårdsverket gick ut med en remiss till lokala föreningar och markägare om hur man ställer sig till nationalparksbildandet var därför många tveksamma och efterfrågade en paus eller fördjupade studier. Det fanns till exempel en oro för vad ökad turism skulle innebära eller hur närområden skulle påverkas av nationalparken, frågor som många fortfarande inte känner att man fått bra svar på.
Men kritik riktas nu även mot hur Naturvårdsverket framställer opinionen kring nationalparken. Nämdö hembygdsförening och Nämdö Skärgårdsråd skrev i sitt remissvar att man inte ställer sig bakom projektet om det inte finns en uttalad ambition att skapa ett besöksmål även på Nämdö. När jag pratar med projektledaren säger hon att Nämdö ligger utanför nationalparksområdet och därmed inte ingår i deras uppdrag. Inga statliga besöksmål på Nämdö alltså, men i Naturvårdsverkets skrivelse till regeringen är föreningen plötsligt varken för eller emot parken. Det kan tyckas magstarkt. Naturvårdsverkets logik tycks vara att eftersom frågan om besöksmål på Nämdö ligger utanför projektet så kan man bortse från den synpunkten och därmed är föreningen inte emot planerna. Nämdöskärgårdens företagarförening har svarat att man i grunden är för en nationalpark men vill även de ha en entré till parken på Nämdö. Man efterfrågar även analyser och skötselplaner innan arbetet går vidare. Naturvårdsverket menar att företagarföreningen är för nationalparken eftersom deras invändningar inte direkt rör frågan om nationalparkens bildande. Föreningen själv kallar det för en grav förvanskning av svaret.
Johan Thyberg, boende på ön Sågskär har analyserat Naturvårdsverkets tabell över remissvaren, som visar att de flesta instanser står bakom projektet. Han menar att Naturvårdsverkets förskönar bilden av det stöd projektet har. Tabellen är en del av det underlag som skickats till regeringen och oron bland lokalbefolkningen är förstås att regeringens beslut kommer att fattas på felaktig grund. Projektledaren tonar ner betydelsen av själva tabellen och säger att det i deras sammanställning av remissvaren tydligt framgår vad alla som svarat tycker.
Trots möten och workshops verkar kommunikationen mellan Naturvårdsverket och lokalbor inte ha fungerat speciellt bra. Kanske hade förståelsen och acceptansen för projektet sett annorlunda ut om man haft en bättre dialog.
Inlägget Nationalparken ett kommunikativt misslyckande dök först upp på Tidningen Skärgården.