Kvinnan byggde ut bryggorna vid huset i Nynäshamn, men missade att anmäla åtgärden till länsstyrelsen. Missen kan komma att kosta henne flera miljoner.
Våren 2022 påbörjades arbetet med att bygga ut två befintliga bryggor vid en fastighet i Nynäshamn. Kvinnan som äger bostaden hade fått besked från kommunen att varken bygglov eller strandskyddsdispens krävdes för utbyggnaden på 250 kvadratmeter. Först senare förstod hon att åtgärderna var anmälningspliktiga och skickade en anmälan till länsstyrelsen, men byggnationerna var då redan påbörjade. Länsstyrelsen beslöt strax efter att anmälan inkom att förbjuda allt fortsatt arbete och begärde in kompletterande uppgifter. I maj samma år beslutade länsstyrelsen att bryggorna inverkar negativt på växt- och djurliv och ska förbjudas och att de 35 utplacerade pålarna måste tas bort och området återställas. Kvinnan överklagade beslutet både till mark- och miljödomstolen och till mark- och miljööverdomstolen utan framgång. Senast 12 juli 2024 skulle området vara återställt.
Den 24 juli gjorde länsstyrelsen ett tillsynsbesök och kunde konstatera att åtgärderna inte var återställda. Länsstyrelsen menade dessutom att byggandet av bryggorna hade fortsatt trots förbudet. Den 29 augusti i år fattade länsstyrelsen därför ett nytt beslut om att kvinnan ska riva bryggan, som uppges ha kostat två miljoner kronor, och att återställa området. Beslutet förenades med ett vite på en miljon kronor. Kvinnan har även överklagat det beslutet.
Skärgården har sökt kvinnan som via sin advokat hänvisar till ytterligare ett mål i mark- och miljödomstolen där kvinnan prövar om bryggorna kan tillåtas utifrån gällande detaljplan där vattnet anges som ”vattenområde med bryggor, båthus och dylikt”. Kvinnan menar bland annat att bryggorna behövs för att förhindra erosion och skred. Nynäshamns kommun har i ett svar till domstolen den 27 september angett att man inte anser att bryggorna följer detaljplanen.
Fakta/När krävs anmälan om vattenverksamhet
• När bryggans ”typ” ändras, till exempel en pålad brygga ersätts med en flytbrygga.
• När en brygga utökas eller ändrar sin utformning.
• När en befintlig pålad brygga renoveras och behöver pålas om.
• Om en muddring planeras att omfatta en yta som är mindre än 500 kvadratmeter i ett vattendrag, eller mindre än 3 000 kvadratmeter i en sjö eller vid kust, är verksamheten anmälningspliktig och en anmälan om vattenverksamhet ska skickas in till länsstyrelsen. Är området som ska muddras större än så, krävs tillstånd från mark- och miljödomstolen.
• En anmälan om vattenverksamhet behövs inte när endast bryggdäcket renoveras och bryggans mått kommer att vara detsamma. Detta räknas som underhåll av bryggan.
• En brygga med plats för 10 båtar eller fler betraktas som en hamnanläggning och kan kräva tillstånd av Mark- och miljödomstolen. Kontakta länsstyrelsen för ytterligare information.
Källa: Länsstyrelsen
Inlägget Miljonvite för svartbyggd brygga dök först upp på Tidningen Skärgården.