Landsort och Öja är Nynäshamns riktiga skärgårdspärla som lockar tusentals turister varje år. På kommunens hemsida marknadsförs ön som ”magiskt unik”. Förutom byn Landsort finns det en vandringsled, det är en av landets bästa lokaler för att se fåglar, där finns även ”helveteskällan” en av landets största jättegrytor som bildades under istiden och den som är intresserad av militärhistoria kan besöka Batteri Landsort. Det som däremot saknas, i alla fall på norra sidan, är offentliga toaletter! Den som befinner sig där och behöver uträtta sina behov har en nätt liten vandring på tre kilometer till närmaste offentliga inrättning.
Tidigare år har Nynäshamns kommun betalat för att gästhamnen i Norrhamnen ska sköta toaletterna, men beslutade i höstas att man inte längre skulle stå för den kostnaden eftersom man varken är markägare eller driver verksamhet på ön. Kanske har något hänt, för nu när besökarna börjar strömma till ön låter tongångarna lite annorlunda. I augusti, lagom till att högsäsongen avslutas, ska kommunen och markägaren Statens Fastighetsverk träffas och diskutera saken. Så länge kan knappast någon som besöker ön i sommar hålla sig, men enligt kommunen ska besökarna kunna betala för att nyttja gästhamnens toaletter. Det låter väl bra, det är bara det att ingen har pratat med gästhamnen om saken! Det finns alltså inget bestämt eller avtalat kring toaletterna, utan det är mer av en tanke mellan kommun och myndighet. Nu verkar det ändå som att gästhamnen faktiskt är beredd att erbjuda toaletter, men det hade väl varit fint att fråga först?
Det här frågan borde verkligen har lösts lång innan säsongen startade. Att kommunen varken är markägare eller driver verksamhet i Norrhamnen innebär inte att man inte har någon skyldighet alls att erbjuda basal
service. Om kommunen marknadsför och lockar ett stort antal människor till att besöka en plats är det också ganska rimligt att man tar ansvar för åtminstone en del av de kostnader som kan uppstå.
Mönstret med att fråga dem som berörs sist känner nog många i skärgården igen, det är ganska vanligt trots att det sällan brukar fungera så bra.
Nynäshamns kommun och SFV har haft kommunikationsproblem även tidigare. Förra året deklamerade Nynäshamns kommunalråd att en ny detaljplan som tillåter öns arrendatorer att köpa loss marken som deras hus står på skulle vara klar vid årsskiftet. Alla förhandlingar var klara och bollen låg hos Statens Fastighetsverk meddelade kommunalrådet. Alla förhandlingar var inte alls klara menade Statens Fastighetsverk, tvärtom står parterna fortfarande lång ifrån varandra. Alla verkar ha kris i
kassorna och ingen vill betala, men alla blir också förlorare om människor väljer andra platser att besöka.
Inlägget Bra att tänka efter före dök först upp på Tidningen Skärgården.