Det är inte enbart inom Blidösundsbolaget som anställda är kritiska till arbetsmiljön. Skärgården har varit i kontakt med personal inom två andra rederier som kör kollektivtrafik åt Region Stockholm som lyfter liknande kritik.
Som Skärgården tidigare upmärksammat har det funnits ett stort missnöje med arbetsmiljön bland anställda inom Blidösundsbolaget, ett rederi som driver en stor del av trafiken i Stockholms skärgård. Men de upplevda problemen gäller även andra bolag som kör trafik åt Region Stockholm. Skärgården har pratat med anställda inom två rederier till som framför liknande kritik som anställda inom Blidösundsbolaget. Kritiken handlar bland annat om att ledningarna inte lyssnar på de anställda, att det finns en rädsla att framföra kritik och en brist på resurser.
– Det kan handla om saker som bättre landgångar som underlättar för oss, att vi får vinterjackor, får korta 15-minuters lunchraster eller att man slipper stå i åtta timmar i sträck utan att kunna sitta ner. Ingen väntar sig vågen när man kommer till jobbet, men man vill gärna känna någon typ av uppskattning, inte att man bara är jobbig. Det krävs så lite för att få nöjda medarbetare, säger en av de anställda som tidningen pratat med.
En del av kritiken handlar om att anställda inte haft någon insyn i eller kunnat påverka trafikavtalen förrän de redan är undertecknade.
– Vi fick till exempel veta att vår arbetsgivare vunnit en upphandling samma dag som det rapporterades i pressen. Ledningen hade också redan bildat en arbetsgrupp inför trafikstarten men utan representation av personal från båtarna. Enligt medbestämmandelagen ska personalen ha möjlighet att påverka beslut som innebär stora förändringar på arbetsplatsen, men när vår arbetsgivare redan skrivit på ett affärsavtal hur ska vi kunna påverka något då? säger en befälhavare som jobbat länge inom skärgårdtrafiken.
Befälhavaren menar att det i grunden handlar om hur Regionens trafikförvaltning upphandlar trafiken.
– Upphandlingar är relativt nytt, det går bara 15-20 år tillbaka. Tidigare drevs trafiken av landstinget genom Waxholmsbolaget. Jag har varit med och sett hur det blir mer och mer fyrkantigt i vardagen mycket beroende av att trafikförvaltningen både är långt ifrån verksamhetens verklighet, saknar kunskap om sjöfart och rederiverksamhet, samt även hur affärsavtalen i sig är utformade. Vi anställda på rederierna är kontinuiteten, våra arbetsgivare byts ut men vi är kvar. Många av oss har långa utbildningar och många års erfarenhet till sjöss men man förbiser vad vi kan bidra med. Samtidigt saknar vi också kanaler till trafikförvaltningen för att rapportera eventuella missförhållanden i verksamheten.
Torbjörn Granrot, presskommunikatör på trafikförvaltningen, beklagar att anställda mår dåligt, men säger att rederierna ansvarar för arbetsmiljön.
– Rederierna som kör åt Waxholmsbolaget och SL ska enligt våra avtal se till att arbetsmiljön är bra. Trafikförvaltningens ansvar är att ställa krav i upphandlingar. Alla våra leverantörer måste följa gällande arbetslagstiftning och arbetsmiljölagen. Trafikförvaltningen gör uppföljningar där vi undersöker om rederierna följer våra avtal.
Samverkar ni med fackförbunden innan ni tar fram kraven i upphandlingarna?
– För att utreda om det finns risk för oskäliga arbetsvillkor gör vi en behövlighetsbedömning. Då bjuder vi in fackförbund och arbetsgivare och tittar på arbetstid, lön och semester. Trafikförvaltningen tar även del av medarbetarundersökningar och synpunkter från medarbetare, säger Torbjörn Granrot.
Den befälhavare som tidningen pratat med anser inte att detta räcker och menar att trafikförvaltningen inte följer den modell för dialog i arbetsmiljöfrågor som man är skyldig att göra. Den innebär bland annat att det ska finnas en samverkan med facken innan, under och efter upphandlingen.
I budgeten för 2024 har trafiknämnden fått i uppdrag att skapa ett permanent samverkansforum där förvaltningen, trafikutövare, fackligt aktiva och politiker ska träffas. Särskilt fokus ska ligga på arbetsmiljöfrågor. Exakt hur forumet ska se ut kommer att presenteras till hösten.
Inlägget Utbrett missnöje på skärgårdsbåtarna dök först upp på Tidningen Skärgården.