Fastighetsägare och sakkunniga riktar hård kritik mot Värmdö kommuns krav på fosforrening av enskilda avlopp. Kommunen svarar nu på kritiken.
Björn Cederwall på Svartsö har förelagts av Värmdö kommun att genomföra åtgärder på sitt enskilda avlopp för att minska läckage av fosfor, trots att några mätningar av utsläppen aldrig gjorts, något Skärgården tidigare uppmärksammat. Sakkunniga Skärgården pratat med kallar forsforrening för både dyrt och onödigt. En permanentboende familj beräknas släppa ut några få gram fosfor per dag, fosfor som ofta binds i marken. Nu svarar Värmdö kommun på kritiken. I sina svar hänvisar Värmdö kommun bland annat till länsstyrelsens geografiska informationssystem GIS.
– Även om fosfor fastläggs i marken i viss mån, indikerar GIS-stödet att fastläggningen i detta fall är bristfällig. Markens förmåga att binda fosfor bedöms därför inte kompensera för avloppsanläggningens bristfälliga fosforreduktion, vilket medför att fosforreduktionen behöver förbättras, skriver Malin Welander, avdelningschef vid bygg- och miljöavdelningen i ett mejl.
Kommuner har en skyldighet att både utreda och motivera sina beslut om krav på rening, något Malin Welander anser att kommunen gjort i detta fall. Enligt miljökonsulten Peter Ridderstolpe är kraven på fosforrening bara ett råd och inget lagkrav. Kraven på fastighetsägarna skiljer sig åt mellan kommuner.
– De allmänna råden är Havs- och vattenmyndighetens tolkning av vissa centrala bestämmelser som rör tillsyn och prövning av små avlopp. De allmänna råden är inte bindande, men vägledande för myndigheter och domstolar i tillsynsarbetet. Eftersom de allmänna råden utgör en vägledning kring hur tillämpning av den lagstiftning som finns bör ske, anser nämnden att råden i allmänhet bör följas men bedömning sker i varje enskilt fall, säger Malin Welander.
I Sverige finns ungefär 720 000 enskilda avlopp. Totalt beräknas avloppen släppa ut ungefär 200 ton fosfor per år i havet, en beräkning som utgår ifrån att ingen fosfor binds i marken. Det kan jämföras med alla mänskliga aktiviteter som sammantaget beräknas till 1 580 ton per år.
Inlägget Kommunen svarar på kritik mot dyra reningskrav dök först upp på Tidningen Skärgården.