En miljökonsult har utrett exploateringen av Kvarnön i Haninge. Rapporten visar att mängder med åtgärder står i strid med miljölagstiftningen och föreslår att fastighetsägaren åläggs att återställa markerna.
I november förra året kunde Skärgården avslöja att ägaren av Kvarnön, finansmannen Jan Bengtsson, var i färd med att genomföra en omfattande exploatering av Kvarnön. Bland annat hade han utan tillstånd låtit hugga ner stora mängder med träd, satt upp övervakningskameror, anlagt en damm och gräsytor, uppfört ett jakttorn och byggt ut bryggor. I februari meddelade bygglovsavdelningen i Haninge att fastighetsägaren behövde ta bort skyltar med texten ”privat brygga”, ta bort flaggstänger och övervakningskameror och söka dispenser och bygglov för jakttorn och bryggor. Fastighetsägaren överklagade beslutet vad gäller bryggorna, men har i övrigt följt kommunens anvisningar.
Haninge kommun har därefter låtit en miljökonsult utreda om utförda avverkningar och markarbeten är förenliga med miljöbalken. I rapporten konstateras bland annat att en rad arter som rapporterades i Artportalen 2014 helt raderats ut när skog avverkats och en stor gräsyta anlades. Sammantaget beskrivs åtgärderna på ön ha haft en väsentlig påverkan och radikalt förändrat livsvillkoren för djur och växters livsmiljöer och därmed utgör brott mot miljöbalken. Konsultens förslag är, bland annat, att fastighetsägaren ska återställa markerna och plantera nya träd. Bygglovsavdelningen går i huvudsak på samma linje som konsulten och gör bedömningen att strandskyddsdispenser för åtgärderna osannolikt kan medges.
I ett svar skriver fastighetsägarens advokater att Jan Bengtsson inte delar uppfattningen att det handlar om miljöbrott och att han kommer att ansöka om strandskyddsdispens i efterhand för åtgärder som kräver det. Jan Bengtsson ifrågasätter också ekologens saklighet och korrekthet.
Strandskyddslagstiftningen innebär förbud mot åtgärder som väsentligt kan förändra livsvillkor för växter och djur eller som inverkar negativt på det rörliga friluftslivet. Det är exempelvis förbjudet att avverka mer än enstaka träd inom strandskyddat område. Den som vill ta ner flera träd behöver i regel dispens. Att utan tillstånd fälla träd kan medföra straffavgifter.
Haninge kommun har sedan tidigare polisanmält en rad genomförda åtgärder på Kvarnön. Det pågår även en polisutredning kring misstänkt jaktbrott efter att dovhjortar och mufflonfår satts ut på ön. Utplantering av sådant vilt kräver tillstånd.
Inlägget Misstänkta miljöbrott på Kvarnön dök först upp på Tidningen Skärgården.