Västergården på Ornö har drivits av samma släkt i över hundra år. Nu har en ny generation tagit vid och bland annat startat ett sågverk.
Bara några kilometer från Hässelmara färjeläge, ungefär mitt på Ornö, ligger Västergården, som är en del av Långviks by. Ursprungligen fanns här tre gårdar med anor hundratals år tillbaka, men idag finns bara Västergården och Södergården kvar. När Skärgården kommer på besök en söndagmorgon i början av december är landskapet inbäddat i ett decimetertjockt vitt täcke av snö. Från den grå himlen hugger vinden tag i de fallande flingorna och skickar dem i piruetter sakta mot marken. På en höjd i kanten av åkermarkerna ligger ett nybyggt hus dit Per Larsson flyttat med familjen. Han bodde tidigare i Tullinge men valde för ett par år sedan att flytta ut till Ornö för att med sina två bröder ta över Västergården efter sin pappa och faster.
– Det var ingen av dem som orkade underhålla gården längre. Det var en av anledningarna till att vi tog över, säger Per Larsson.
Alla tre bröderna bor nu i närheten av varandra. Lantbruket vid Västergården sker i liten skala. Tidigare odlades spannmål på gården och det fanns kor, grisar och får, men den verksamheten är nedlagd. Det som är kvar är odling och försäljningen av ekologisk potatis och ägg. Gården är för liten för att försörja tre familjer så bröderna har egna firmor på sidan om.
– Lantbruket här har väl drivits främst för att hålla markerna öppna, säger Per Larsson.
– Det är mer som en hobbyverksamhet. Farsan jobbade även på stora gården framför Sundby och vår faster körde bussen på Ornö, säger brorsan Thomas Larsson.
Thomas och Per Larssons farfarsfar arrenderade gården av Sundby gård, men fick köpa loss marken 1923. De är nu fjärde generationen på gården som består av 25 hektar skog och 35 hektar åker- och betesmarker.
– Det känns kul och inspirerande att förvalta gården, den har ändå varit i släkten i hundra år. Det var nog ganska klart att vi skulle driva det vidare på något sätt, men sedan är det en utmaning att få ekonomi i det. Ägg och potatis ger inte så mycket, säger Per Larsson.
Byggnaderna är i renoveringsbehov och de höga virkespriserna har gjort att bröderna valt att köpa in ett sågverk för att själva tillverka virket man behöver.
– Vi har börjat att såga upp en del skog och har panelat upp ena gaveln av ladan, säger Per Larsson.
Skogen som tillhör gården har egentligen aldrig brukats och är gammal och skulle kunna utgöra en liten källa till inkomster.
– Vi är nog första generationen som avverkar på gården i större skala, säger Thomas Larsson.
Brödernas tankar kring vad man vill göra med gården är många. Per Larsson har bland annat planerat humle som ska användas till ölbryggning på gården.
– Jag har planterat humlesorterna Hulla Norrgård, korsta och näs. Planen är att utöka med lika mycket humle till, men det får inte bli för stor mängd för då är det inte ekologisk odling. Humle är en av det mest snabbväxande växterna i världen, berättar Per Larsson.
Att odla egen svensk humle till öltillverkning är ovanligt. I praktiken skulle de även kunna odla eget korn till ölen, men det är inte något man kommer att göra.
– Det finns något som heter loggolvsmältat korn, men det är jättesvårt att hålla på med. Det är en komplicerad process. Man ska röra hela tiden och det ska vara jämn temperatur, säger Per Larsson.
Intill humleodlingarna har man testat att plantera majs. De funderar också på att ta in fler betesdjur för att lättare hålla markerna öppna. Idag röjer de själva markerna.
– Det finns en möjlighet att leasa nötkor över sommaren, så får man betalt för viktökningen.
Varken Thomas eller Per Larsson tror att det skulle gå att enbart leva lantbruket.
– Gården är för liten, men man kanske skulle kunna ha någon annan typ av verksamhet här, vi har rätt bra med utrymmen. Vi har också en ambition att rusta upp det gårdshuset och hyra ut det.
Utanför ladan står två hästar och äter. När vi närmar oss tittar de nyfiket upp och kommer fram för att hälsa. En häst tillhör Thomas Larssons sons sambo, den andra tillhör brorsan Anders sambo.
– Min hustru Kicki har en häst på ett annat ställe. Hon vill gärna ha ett ridhus, jag har sagt att det är svårt att motivera det, säger Per Larsson.
I ladan inryms hönsen, men det mesta av utrymmena används till förvaring av olika saker.
– Här ska vi bygga en sadelkammare, säger Per Larsson och pekar på ett hörn.
I ladan finns två spiltor, men enligt regelverket är taket för lågt för hästarna för att få stå där. De har istället ett liggstall en bit bort. Att höja taket skulle bli ett omfattande arbete, alternativet är att använda spiltorna till hästar med lägre mankhöjd.
Framtidsplanerna för Västergården är många, men just nu är det något helt annat som står på schemat. På lördag den 16:e december anordnas julmarknad på gården. Den brukar vara välbesökt och det är mycket att stå i för att hinna med alla förberedelser.
Inlägget Ny generation tar över släktgården på Ornö dök först upp på Tidningen Skärgården.