Leif Gisslén som bor i Värmdö fick en chockhöjning av avgiften på 400 procent när han skulle tömma sin avloppstank. Enligt kommunen är vägen för brant, något Leif Gisslén ifrågasätter.
Samma dag som slamsugningsbilen skulle tömma tanken hos Leif Gisslén fick han ett meddelande från Värmdö kommun om att tömning inte längre var möjligt. Enligt kommunen var vägen för smal och brant, trots att entreprenören under många år tömt tanken utan problem. Efter många samtal lyckades han till slut få ett undantag. När slambilen kom så stannade den 100 meter ifrån Leif Gissléns slamtank, vilket gjorde att man var tvungen att dra slangen sista sträckan.
– De kunde backa 300 meter i en brant backe men inte de sista 100 meterna på min väg som är mindre brant, säger Leif Gisslén.
På grund av den långa slangdragningen fick han en extra avgift på 2 500 kronor. Men eftersom entreprenören Miljövision ansåg att slangdragningen var komplicerad följde en servicebil med vid tömningen. Han fick därför ytterligare en räkning på 1 500 kronor för den extra personalen och för att slamtömningen tagit lång tid. Totalt kostade det 5 500 kronor istället för 1 200 som det vanligtvis kostar. Enligt kommunens taxor för slamtömningar kan man ta extra betalt för lång slangdragning, däremot finns ingen angiven taxa för lång sugtid eller komplicerad slangdragning. Kommunen erkänner nu att den fakturan var felaktig.
– Lång sugtid eller komplicerad slangdragning finns inte som avgift och är inget han ska debiteras för. Om det står så har det felaktigt debiterats, säger Tove Rosenblom, avfallschef i Värmdö.
Leif Gisslén ifrågasätter kommunens bedömning att vägen är för brant. Enligt kommunen har den en lutning på 30 procent vilket innebär en höjdskillnad på omkring 30 meter.
– Det är både omöjligt att köra på vägen och tömma tanken med en sådan lutning, säger han.
Leif Gisslén har låtit ett företag mäta lutningen. Den visar istället att vägen lutar 14,7 procent.
– Kommunens tjänstemän mätte lutningen med vattenpass. Det är ju en väldigt kort sträcka, enligt vägverket ska du helst mäta på 100 meter, säger han.
– Det är en vanlig väglutning ute i skärgården, säger Bert-Inge Lundh, som jobbar med att installera VA-anläggningar. Själv bor han vid en av vägföreningens vägar i området som har en lutning på 22 procent och på den vägen kör det slambilar och sopbilar regelbundet.
Tove Rosenblom säger att det inte finns någon exakt siffra hur mycket en väg får luta för att slambilen inte kan köra på den
– Det beror på vägunderlag och hur backen ser ut. Det går inte att säga exakt, man måste bedöma från fall till fall. Bedömningen gör vi i samråd med entreprenören.
Slambilar har kört ner på vägen i 14 år, varför går det inte längre?
– Den är jättebrant, det är ett stort riskmoment att köra ner. Vår entreprenör upplever att det hela tiden har varit farligt att köra i den backen.
Är det här inte bara ett sätt för entreprenören att göra det enklare för sig själv?
– Om man tänker på de som tömmer så är jag helt säker på att de hellre vill köra ner. För entreprenören kommer det ta längre tid och vara jobbigare men nästan inget mer betalt. Det finns inga incitament i det här för dem att inte köra hela vägen fram, säger Tove Rosenblom.
Leif Gisslén menar att entreprenören inför varje upphandling gör en riskbedömning vid varje enskild tömningsplats och att det innebär ett avtalsbrott att utan vidare ändra förutsättningarna.
– Frågan är om det är förenligt med lagen om offentlig upphandling att genomföra sådana omtolkningar? säger Leif Gisslén som vill att kommunens jurister ser över avtalet med Miljövision. Tove Rosenblom menar att det inte handlar om något avtalsbrott eftersom det aldrig handlat om att kommunen inte ska tömma avloppstanken.
För Leif Gisslén innebär förändringen stora extra kostnader för slamtömningarna. Tidigare betalade han runt 1 200 kronor, nu kommer notan istället att hamna på över 5 000 kronor. Enligt uppgift kommer även fler boende i området få kraftigt höjda avgifter.
Inlägget Kraftigt ökade kostnader för slamtömning i Värmdö dök först upp på Tidningen Skärgården.