När sista bussen för kvällen kom ner till Stavsnäs vinterhamn hade båten redan gått. Waxholmsbolagets kundtjänst kunde inte hjälpa till, utan uppmanade sällskapet att gå tillbaka till Stockholm. En sträcka på fyra mil.
Den 16 mars var Nadja Franke och två av hennes väninnor på väg hem med sista bussen till Stavsnäs från Stockholm. Sällskapet skulle ta båten från Stavsnäs till Runmarö, men bussen var något försenad. När bussen kom fram 22.45, åtta minuter efter tidtabellen, hade båten redan gått.
– När vi kommer fram ser vi båtens akter närma sig Styrsvik. Vi ringde direkt till Waxholmsbolaget och pratade med kundtjänst som skulle kontakta trafikledningen. Sedan ser vi hur båten lämnar Styrsvik och går iväg mot Nämdö, säger Nadja Franke.
Efter en stund ringer personen på kundtjänsten tillbaka och säger att de ska försöka få tag på en båt och att de kanske återkommer.
– Vi försökte säga att han måste återkomma när han vet något, men det var som att prata med en vägg, det gick inte in.
Det var mörkt och kallt i Stavnäs och nästa buss till Stockholm skulle gå först 04.30. Det var också för sent att ringa efter taxibåt. Personen på kundtjänst hörde inte av så en i sällskapet fick ringa upp igen.
– Vi frågade om de kunde ordna taxi tillbaka till stan, men de kunde inte göra någonting. Då frågade vi hur han skulle ha gjort om han var i vårt ställe? Han säger då att han skulle ha vänt och börja gå tillbaka till stan. Det sitter folk på kundtjänsten som inte alls förstår var vi befinner oss eller hur det ser ut, säger Nadja Franke.
Till slut valde man att ringa en person på Runmarö och det visar sig att man har tur, när mannen svarade var han redan på väg till Stavsnäs för att hämta sin fru och de kunde få åka med honom tillbaka, men Nadja Franke tycker att resandet med Waxholmsbolaget fungerar allt sämre.
– Vi kände att nu har det gått lite för långt för hur Waxholmsbolaget och SL fungerar och kommunicerar och hur det drabbar oss som bor där ute.
Claes Keisu, pressansvarig på Region Stockholms trafikförvaltning, medger i ett mejl att man brustit i rutinerna.
– Vi har försökt reda ut varför det gick så snett den där kvällen och vi kan bara konstatera att det har brustit i de rutiner som finns. Skepparen har instruktion att invänta bussen, och bussföraren ska ha information om att det ska finnas en passning till båten. Denna kväll har det blivit fel i kommunikationen som gjort att båten lämnar utan att invänta linje 434. Vi har inte lyckats få fram orsaken till förseningen, och vi har heller inte kunnat klarlägga varför de olika trafikledningarna för buss och sjö inte hade kontakt med varandra.
Den som råkar ut för kostnader i samband med förseningar kan ansöka om ersättning.
– Om en resenär inte kan genomföra sin resa på grund av att vi har brustit i vår trafik eller kommunikation och ingen lösning går att finna i stunden går det självklart bra för resenären att höra av sig till kundtjänst i efterhand för att ansöka om ersättning. Vår reklamationsavdelning kommer då ta ställning till varje unik situation och därefter besluta om ersättning. Det kan röra sig om ersättning för båttaxi eller för att behöva ta sin egen båt.
Claes Keisu säger att trafikförvaltningen ska se över det som hänt med trafikutövarna och deras trafikledning.
Inlägget Akterseglade uppmanades att gå fyra mil dök först upp på Tidningen Skärgården.