Genom att låta öborna själva analysera sina öar kan man få en bättre bild av vad som krävs för att bo och leva på ön, det menar Christian Pleijel som tagit fram en ny metod för att mäta öars bobarhet.
Metoden som kallas ”bobarhet” har utvecklats av Christian Pleijel på Kökar i Ålands skärgård. Det är en detaljerad analys som visar i vilken grad ett litet ö-samhälle är bobart. Det kan till exempel handla om varför personer som är uppvuxna på ön väljer att flytta eller att stanna, vad som gör att nya familjer flyttar in eller vilket betydelse det har att det finns bostäder, service och kommunikationer på ön. Studien bygger på att öborna själva bidrar till faktainsamlingen genom så kallad medborgarforskning. Analysen omfattar 45 olika perspektiv indelade i sju kategorier. Fakta kan exempelvis handla om energiproduktion, affärsekosystem, bostadstillgång, trygghet, algblomningar med mera.
– Ska man få fram en riktig beskrivning av en ö måste man vara, och antagligen bo, på ön. Det finns vissa kunskaper som bara öborna kan ta fram. Så här gör man aldrig annars när man studerar ö-samhällen, säger Christian Pleijel.
På Kökar har metoden bidragit till att ett stort EU-projekt kunnat startas.
– En av de saker vi såg var att vi gjorde av med mycket fossil energi på Kökar. Då sökte vi pengar för att ställa om vår ö till fossilfri energi och fick beviljat 1,2 miljoner euro från EU. En hel del pengar för en liten ö med 230 människor, men det var för att vi gjort ett så bra grundarbete, säger Christian Pleijel.
En projektplan för att genomföra bobarhetsanalyser på sju öar i Stockholms skärgård har tagits fram, men arbetet har pausats då det är oklart vilka prioriteringar Regionen kommer att göra framöver. Däremot är Östhammar intresserade av att göra analyser i Gräsö skärgård. I Ålands skärgård har analyser av de tre öarna Föglö, Kumlinge and Sottunga precis avslutats. Ana-lyserna visar bland annat att öborna på de tre öarna har bäst hälsa i hela Finland och i princip ingen brottslighet alls. Öarna har också en bra offentlig service. Möjlighet till hemskolning har gjort att skolan på Sottunga kommer att öppna igen efter att svenska barnfamiljer flyttat dit. De stora utmaningarna för öarna handlar om hög elförbrukning och låg produktion av förnybar och lokalt producerad energi.
– Öar kan vara både lika och olika. De här tre öarna har olika utmaningar: Föglö måste ta itu med sitt vatten- och avlopp, Kumlinge står inför en jättechans när havsbaserad vindkraft ska byggas i dess norra yttersta område, och Sottunga har oväntat och fantastiskt fått 30 inflyttare varav 20 barn, det är en 30-procentig ökning, säger Christian Pleijel.
Medan Åland senaste drygt hundra åren har ökat sin befolkning till 30 000 invånare har de tre öarna som analyserats stabiliserat eller minskat sin.
Inlägget Medborgarforskning ska lyfta ö-samhällen dök först upp på Tidningen Skärgården.