Den 16 februari införs förbud mot blyghagel vid jakt i och i närheten av våtmarker, men förbudet har väckt stark kritik från jägare som menar att reglerna är vaga.
På torsdagen den 16 februari infördes en ny EU-förordning som innebär ett utökat förbud mot att använda blyhagel. Enligt de nya reglerna är det förbjudet att använda eller bära blyhagel inom 100 meter från en våtmark. Samtidigt utökas definitionen på vad som anses vara en våtmark väsentligt jämfört med tidigare definition. Men exakt hur omfattande det blir är ännu inte klarlagt. Trots det ligger ansvaret för att följa reglerna på de enskilda jägarna. Naturvårdsverket rekommenderar jägare att använda blyfritt hagel om man vill vara säker på att göra rätt. Jägare Skärgården pratat med är kritiska mot hur lagen har utformats.
– Det är allmänt accepterat att man inte skjuter med blyhagel i våtmarker, men EU har nu klassat i princip hela Sverige som våtmark. Jag bor 76 meter från havet. Om det räknas som våtmark så kan jag inte ha blyhagel i mitt vapenskåp, säger en jägare på Muskö som vill vara anonym.
Det allra vanligaste alternativt till bly är stålhagel, men det är ingen bra ammunition, menar jägaren, eftersom stålhagel kan rikoschettera när den träffar olika ytor och därmed riskera att skada jägaren som skjuter.
– Minkjakt går inte att bedriva med stålhagel. Det kan handla om snabba skott i bergsskrevor och stenrösen på nära håll. Det är livsfarligt.Samma sak gäller vid eftersök. Man har ingen möjlighet att vänta tills det är skjutmässigt säkert. Det handlar om att avsluta ett djurplågeri där djuret ska avlivas så fort som möjligt, säger mannen.
Myndigheter som Försvarsmakten och polisen har undantag från förbudet, men det är fortfarande oklart om även eftersöksjägare, som får uppdrag av polisen, kan bli undantagna vid eftersöksjakt.
Förutom problemet med rikoschetter så är många av de vapen som används idag inte gjorda för stålhagel och jägare kommer därför att tvingas köpa in nya vapen om de vill jaga nära våtmarker. Ett alternativ kan vara att använda hagel gjorda i vismut eller tungsten, men dessa är svåra att hitta hos handlare och betydligt dyrare än blyhagel.
Jägaren på Muskö är inte ensam i sin kritik. FACE, federationen för sju miljoner jägare i 37 länder i Europa, riktade kraftigt kritik mot förslaget när det först lades fram 2020 och menade bland annat att reglerna kan vara förvirrande för jägare. Förra hösten genomförde FACE en stor intervjustudie som visade att en av fyra jägare skulle sluta jaga om ett närapå totalförbud på blyammunition infördes. 30 procent uppgav sig komma att jaga mindre.
Bly är en metall som ansamlas i levande organismer och syftet med förbudet är att skydda fåglar och andra djur. Den 22 februari arrangerar Riksdagens jakt- och fiskeklubb tillsammans med Svenska Jägareförbundet ett seminarium där följderna av förbudet ska diskuteras.
Inlägget Stark kritik mot blyghagelförbud dök först upp på Tidningen Skärgården.