Fållnäsviken är det kustvattenområde i Nynäshamn som är högst prioriterad för miljöåtgärder. I en ny rapport framgår vilka åtgärder som krävs för att vattnet ska nå god miljöstatus.
Fållnäsviken är en cirka 7 kilometer lång vik väster om Nynäshamn. Längst in i viken låg tidigare en cementfabrik, som lades ner i början på 80-talet. Viken är en av tre kustvatten i Nynäshamn med otillfredsställande ekologisk status. Ett konsultföretag har nu tagit fram en rapport som beskriver miljöproblemen i viken och ger förslag på åtgärder som behöver göras för att uppnå miljömålen.
Rapporten visar bland annat att drygt 20 procent av tillrinningsområdena utgörs av jordbruksmark, som tillsammans med enskilda avlopp och reningsverk bidrar till övergödningen. I viken finns även miljögifter och främmande arter som vitfingrad brackvattenkrabba. Överfiske och övergödning har tillsammans gjort att fisksamhället i viken kollapsat med kraftig minskning av arter som abborre, gös och gädda och istället fått en dominans av spigg.
Enligt författarna till rapporten behöver halten av fosfor i viken halveras, vilket kan ske med åtgärder som skörande av vass, skapande av våtmarker och strukturkalkning av jordbruksmark. För att uppnå miljökraven krävs även åtgärder som gynnar rovfisk och missgynnar spigg.
– Vi behöver bestämma hur vi ska ta det här underlaget vidare och fastställa ett åtgärdsprogram. Förslagen på åtgärder är inget som någon är ålagd att göra. Vi har velat skapa oss en bättre bild kring vilka de största påverksanskällorna är i tillrinningsområdet. Sedan får vi se hur vi från kommunens sida kan verka för att förbättra statusen för Fållnäsviken. Många av de åtgärder som föreslås är på mark som inte ägs av kommunen, så det bygger mycket på frivillighet från markägare, säger Julia Nordström, miljö- och klimatstrateg vid Nynäshamns kommun.
Enligt EU:s vattendirektiv ska Fållnäsviken uppnå god ekologisk status och god kemisk ytvattenstatus senast 2039. Nästa vattenområde kommunen kommer att analysera är Dragfjärden.
Inlägget Fållnäsvikens miljöstatus kartlagd dök först upp på Tidningen Skärgården.