…ordförande i Skärgårdarnas riksförbund som firade 40 år i helgen
Hur var firandet?
– Det var jättetrevlig och extra roligt att det var i hemkommunen på Djurönäset. Det kom nästan 50 deltagare från i stort sett hela Sverige. Vi hade både sött och salt, det vill säga vi både jobbade med vår kommande verksamhetsplan, hade påverkanstorg och medlemmar som gick runt och förmedlade synpunkter till styrelsemedlemmarna. Sedan hade vi firandet som var fyllt av gamla, glada minnen med några deltagare som varit med nästan hela tiden.
Vilka aktuella frågor jobbar ni med?
– Vi har ett antal saker vi jobbar med hela tiden eftersom vi jobbar både lokalt, regionalt och nationellt. De arbetsgrupper som just nu hade mycket fokus var färjegruppen och våra skärgårdsbönder som hade egna möten. Vi är också remissinstans. Det pratade vi en del om, men också om hur vi kan öka skärgårdskunskapen hos våra nytillträdda politiker i regionen.
Hur är det att vara ordförande för en organisation vars föreningar har så vitt skilda förutsättningar?
– Dels är det viktigt att byta erfarenheter och stärka öidentiteten och att lära av varandra. Vad funkar hos er? Hur når ni fram till kommunen med era frågor? Hur funkar trafiken? Hur är det med trygghetslarm och hemtjänst? Det utbytet är otroligt viktigt. Sedan är det viktigt att vi vet vilka frågor vi ska lyfta till beslutsfattarna i våra högsta organ. Vi behöver ha med allt från den lilla ön med ett par bofasta i Luleå till de rena ö-kommunerna i Bohuslän. Det är stora skillnader men det spelar inte så stor roll geografiskt. Skillnaden kan vara lika stor mellan öar i Stockholms skärgård som mellan Luleå och Visingsö.
Hur tycker du frågorna förändrats under åren?
– Det är ungefär samma frågor man diskuterar, men förutsättningarna och innehållet har förändrats. Jag tycker det har gjorts otroligt mycket bra i riksförbundet. Vi kan inte veta vad som hade hänt om vi inte bråkat om allt från fastighetsskatt, sjukvård, skolor och bredband. Vi brukar ibland lite cyniskt säga att det är en framgång att man inte fått en försämring. Den allra största frågan nu är boendet, vilket beror på att priserna trissas upp så mycket. Unga vuxna kan inte flytta hemifrån eftersom det inte finns hyresbostäder och de inte har råd att köpa bostäder. Samtidigt får man inte bygga hur mycket som helst på marken.
Hur ser ni på framtiden?
– Vi behöver se till att vi är med på tåget, att vi inte blir bortglömda. Vi måste alltid slåss. Det kommer trafikutredningar på flera hundra sidor där det inte står ett ord om att folk åker färja för att komma hem. Vi måste få folk att förstå att skärgårdarna är uppskattade men att det gäller mest för sommarsamhället. Jag hoppas såklart att ökad teknisk utveckling kommer gör det ännu lättare att bo på öar, det är ju en livskvalitet utan dess like.
Inlägget Fem frågor till Lotten Hjelm dök först upp på Tidningen Skärgården.