I nästan hundra år har forskare antagit att europeiska ålar simmar till Sargassohavet för att föröka sig, men man har aldrig observerat vuxna ålar eller ägg i området förrän nu.
Hur ålar förökar sig har varit en av vetenskapens stora gåtor under lång tid. På 1920-talet upptäckte forskaren Johannes Schmidt ållarver i Sargassohavet, långt ifrån sina hemmavatten i Afrika och Europa. Sedan dess har forskarna antagit att ålarna förökar sig i där, men bevis har saknats och man har aldrig tidigare sett några vuxna ålar eller ägg på platsen. Men nu har forskarna med hjälp av satellitsändare för första gången lyckats följa ålarna sista biten från Azorerna till Sargassohavet en sträcka på drygt 200 mil. Tidigare satellitdata visar att ålarna simmar förbi Azorerna på väg mot Sargassohavet, men man har inte lyckats följa dem hela vägen. I sociala medier har forskarna bakom studien slagit upp resultatet stort, men Håkan Westerberg, pensionerad fiskeribiolog och en av medförfattarna, vill ändå tona ner upptäckten något.
– Kanske har de varit lite överentusiastiska. I hundra år har man ganska säkert kunna peka på Sargassohavet som platsen där ålarna förökar sig. Det är där man hittat de minsta larverna som på sin höjd är en vecka gamla. Det innebär att de inte kan ha kommit någon annanstans ifrån, men det är en framgång att man tekniskt kunna följa dem ändå dit, säger han.
Håkan Westerberg säger att det finns märkta ålar som man ännu inte fått data ifrån. Han hoppas att man med hjälp av dem ska kunna lära sig mer om hur ålarnas lek går till.
– Det man får från sändarna är temperatur och simdjup var 15:e minut i över ett år. Med nya data hoppas vi kunna se förändringar i ålarnas beteende i samband med leken. Riktigt vad man har att vänta är svårt att säga. Man kan tänka sig att de stannar upp i ett visst område, byter djup eller dyngsbetende, säger han.
Forskarna hoppas även kunna veta mer om vad som händer efter leken, man tror att ålarna dör och sannolikt sjunker till botten, men det är inget man säkert vet.
Inlägget Unik upptäckt om ålen dök först upp på Tidningen Skärgården.