En tvist om ett staket på ön Stegesund i Vaxholm har nått högsta instans. Stadsbyggnadsnämnden menar att staketet kräver strandskyddsdipsens och kräver att fastighetsägarna river det, men Mark- och miljööverdomstolen river upp beslutet.
I maj 2018 beslutade stadsbyggnadsnämnden i Vaxholm att två ägare av en fastighet på Stegesund i Vaxholm skulle riva en byggnad och ett staket som utan dispens uppförts inom strandskyddat område. Nämnden menade att staketet hindrade allmänheten från att komma till ett allemansrättsligt tillgängligt område.
Fastighetsägarna överklagade den delen av beslutet som rörde staketet till länsstyrelsen. I överklagan hänvisade man till dokumentation som visade att ett staket funnits på platsen sedan 1955, två decennier innan det generella strandskyddet infördes. Vid den tidpunkten bestod staketet av stolpar med fyra rader galvaniserad järntråd emellan, något de i överklagan beskrev som ”tämligen svårforcerat” för allmänheten.
På 90-talet byttes emellertid järntråden ut mot två rader med liggande brädor och senare med ytterligare en rad. Stadsbyggnadsnämnden hävdar att det nya trästaketet är kraftigare och tätare än tidigare konstruktion och att det därför kräver dispens, en bedömning som länsstyrelsen delade.
Fastighetsägarna överklagade till mark- och miljödomstolen som fastställde stadsbyggnadsnämndens beslut. Fastighetsägarna överklagade då vidare till mark- och miljö-överdomstolen som den 12 oktober i år beslutade att upphäva stadsbyggnadsnämndens föreläggande. Domstolens bedömning är att alla de staket som funnits på platsen i allt väsentligt fyllt samma funktion och inskränkt allemansrätten i lika hög grad och att dispens därför inte krävs.
Inlägget Vaxholm förlorar stakettvist i högsta instans dök först upp på Tidningen Skärgården.