En boende på Löparö har polisanmälts för att ha skickat en bild på en pistol till en förtroendevald i Norrtälje. Förklaringen: Han skulle ha skickat en bild på en toalett men tog fel.
Konflikten på Löparö, som Skärgården tidigare skrivit om, har nu fått ett rättsligt efterspel. Fastighetsägaren Johan Pensar, som sedan 2019 kämpat för att få tillstånd av kommunen för att bygga en skärgårdsby med 28 permanentbostäder på ön har polisanmälts för olaga hot efter att ha skickat ett sms med en bild på en pistol till Dennis Ekström (SD), som är ersättare i kommunstyrelsen och ledamot i kultur- och fritidsnämnden i Norrtälje. En uppgift som Expressen tidigare har rapporterat om. Sms:et skickades efter en lång tvist kring vattenförsörjningen på ön där Johan Pensar menar att kommunen av miljö- och hälsoskäl har en skyldighet att bygga ut vatten- och avlopp till ön eftersom risken för saltvatteninträngning i brunnarna är stor och att många brunnar redan har uppvisat förhöjda kloridhalter. Kommunen har sagt nej till en utbyggnad och hävdar att det enbart handlar om ett fåtal felbyggda brunnar som har problem. Frågan ligger nu hos länsstyrelsen för prövning, men konflikten har rört upp starka känslor. Johan Pensar säger att han känner sig motarbetad av kommunen. Bland annat har han inte fått tillstånd att bygga en avsaltningsanläggning, samtidigt som andra öbor kunnat bygga sina anläggningar, något han ser som negativ särbehandling och har JO-anmält. I maj i år riktade Justitieombudsmannen kritik mot Norrtälje kommun för långsam hantering av planbesked gällande skärgårdsbyn. Johan Pensar menar att han i protest ville skicka en bild på en toalett till Dennis Ekström men råkade skicka fel bild.
– Jag skickade fel bild, det var olyckligt. Jag bad honom om ursäkt efteråt, säger Johan Pensar.
Han säger sig vara besviken på kommunen eftersom flera högt uppsatta politiker till en början uttalade stöd för projektet med en skärgårdsby, men som han nu upplever har backat och säger nej till allt. Han säger att man har ärvt en tidigare konflikt som fanns på ön när man köpte fastigheten på Löparö.
– Vi har själva fått mycket hot och trakasserier och det är olyckligt när topplocket går, säger Johan Pensar som inte vill kommentera polisanmälan ytterligare.
Dennis Ekström säger att han inte vill kommentera åtalet innan rättegången som inleds i oktober.
Att politiker utsätts för brott blir allt vanligare. Under 2018 utsattes var tredje politiker för hat, hot eller våld. 1 januari 2020 skärptes straffen för brott mot förtroendevalda eftersom det ansågs som ett angrepp på demokratin. Lagändringen gör att det vid bedömningen av straffvärdet särskilt ska beaktas om brottet begåtts mot en person, eller närstående till person, som är förtroendevald. Straffvärdet för olaga hot är böter eller fängelse upp till ett år.
Peter Augustsson
Inlägget Öbo åtalad för olaga hot mot en politiker dök först upp på Tidningen Skärgården.