Nya krav på räddningsstegar för nytillverkade båtar gäller från 2018, men många båtar följer fortfarande den gamla standarden som kan ha stora brister vad gäller säkerheten.
Sedan 15 juni 2018 ska alla nya modeller av nytillverkade båtar följa en ny standard när det gäller räddningsstegar för att bli CE-märkta. Standarden innebär bland annat att stegen ska nå betydligt djupare under vattenlinjen än tidigare. Sverige är ett av de länder som jobbat hårt för att få till förändringen som ska öka säkerheten framförallt för dem som är ensamma ombord på båten och ramlar i. Men fortfarande säljs många nya båtar med stegar av gamla standarden. När Bjarne Kristiansen i våras besökte Båtmässan Allt för sjön gick han runt och kikade på badstegar till de olika båtmodellerna. Han var på jakt efter en stege som följde nya standarden och gick långt ner under vattenlinjen eftersom han tycker att stegarna vanligtvis är för korta för att enkelt ta sig upp i båten.
– Även om jag är hyfsat vältränad så tycker jag att det är rätt svårt att ta mig upp. Jag gick runt på mässan och fråga tillverkarna hur långt ner i vattnet stegarna går. I bästa fall visade det sig att de räckte ett par steg under vattenlinjen, det räcker inte för att ta sig upp, berättar Bjarne Kristiansen.
Enligt Bjarne Kristiansen verkade ingen av tillverkarna uppfylla nya standarden.
– Jag besökte i stort sett alla svenska tillverkare. För ett tag sedan lekte jag också kund och skickade mejl till en tillverkare. Men de svarade inte på hur långt stegen nådde under vattenlinjen.
Enligt den nya standarden ska stegen nå minst 56 centimeter under vattenlinjen. Men regeln gäller bara nya båtar som utgör nya modeller, säger Mats Eriksson, vd på Sweboat som är båtbranschens riksförbund. Nytillverkade båtar enligt modell som är äldre än 2018 har alltså dispens från reglerna.
– Är det en modell som tillverkats i många år behöver man inte byta än. Det är olagligt att sälja båtar som inte är CE-märkta så jag har otroligt svårt att tro seriösa tillverkare skulle negligera standarden, säger Mats Eriksson.
Enligt EU-direktivet ska tillverkarna själva se till att båtar som produceras följer de krav som gäller. Transportstyrelsen är den myndighet som utövar marknadskontroll och därmed kontrollerar att tillverkarna följer riktlinjerna. Skärgården har varit i kontakt med ansvarig på Transportstyrelsen som säger att man inte har någon anledning att tro att tillverkare inte följer de nya riktlinjerna. Skärgården har också kontaktat några tillverkare som säger sig följa den nya standarden på nya modeller.
Inlägget Säkerhetsbrister på nya båtar dök först upp på Tidningen Skärgården.