Den 1 januari 2018 trädde nya sjöfartsregler i kraft. En av förändringarna var att definitionen på vad som utgör ett skepp ändrades. Tidigare utgjorde ett fartyg med längd och bredd på tolv gånger fyra meter ett skepp, men numera gäller begreppet endast fartyg med en längd över 24 meter. Problemet är att många skyltar har tilläggstavlor som anger att fartbegränsningarna gäller skepp, vilket med nuvarande regler i praktiken ger fri fart till alla båtar under 24 meters längd men över tolv gånger fyra meter i längd och bredd.
I ett mejl till länsstyrelsen skriver Mattias Jarde, brottsutredare på Kustbevakningen, att situationen är olycklig och att det på vissa leder är omöjligt att bötfälla båtar. Till exempel har stora båtar fri fart i leden förbi Lindalssundet, Sollenkroka och in mot Sandhamn.
– Det här är inget stort problem för oss, men det är viktigt att reglerna är tydliga både för oss och dem som ska försöka följa den, säger Mattias Jarde.
Båtar som kör vårdslöst kommer att kunna bötfällas ändå, men utifrån andra lagar.
– Även om en båtförare kör enligt föreskrifterna kanske personen ändå visar dålig hänsyn och brister i gott sjömanskap, så det finns andra möjligheter att ta till, säger Mattias Jarde.
Ansvarig myndighet för skyltarna är länsstyrelsen.
– Vi kommer naturligtvis att ändra så att tilläggstavlorna har samma definition som numera finns i föreskrifterna. Vi har kontaktat Sjöfartsverket som är skylthållare och Transportstyrelsen som utfärdar nya föreskrifter för sjövägmärken, så att vi får stöd i hur vi på bästa sätt ska formulera texten på tavlorna, säger Johan Backman på länsstyrelsen.
Johan Backman säger att han måste undersöka hur många tavlor det kan handla om som behöver ses över, men att det inte är speciellt vanligt förekommande.
– Det vanligaste är att föreskrifterna gäller all sjötrafik. Det finns inte så många som delar upp fartygen i båt och skepp. Detta är första gången på två år som det här aktualiseras, så det kan rimligtvis inte vara alltför vanligt.
Inlägget Fritt fram att köra för fort dök först upp på Tidningen Skärgården.