KRÖNIKA. Så stod det till sist klart vad som ska hända med Singö skola. Det blir en lokal, ideell förening som tar över. Föreningens planer för lokalerna är pragmatiska och rotade i bygdens behov. Det handlar bland annat om efterfrågade verksamheter för barn och personalutrymmen för hemtjänsten. Husen kommer även fortsatt att fungera som en samlingsplats där aktiviteter som midsommarfirande, utställningar och marknader kan genomföras. Detta är naturligtvis fantastiskt. Inga andra bud var ens i närheten att ge lika mycket tillbaka till bygden. Genom att sälja fastigheten till ett bud nästan två miljoner under högsta anbudet valde politikerna därmed att helt gå på samhällsvärdet och inte det krassa ekonomiska värdet.
Det är lätt att inse att nyttan för Singö vida överstiger de extra två miljonerna, men mitt i glädjeyran är det lätt att glömma att Norrtälje kommun faktiskt inte är speciellt landsbygdsvänlig. Skolan säljs ju för att man lagt ner en väl fungerande verksamhet med 16 elever. Kommunen har även nyligen lagt ner skolan på Björkö och högstadiet på Rådmansö. Om tjänstemännen fått som de ville hade även förskolorna på Yxlan och Björkö numera varit historia.
Norrtälje har en skärgård som sakta avfolkas, särskilt på öar utan färjetrafik. Arholma och Tjockö har till exempel tappat var femte invånare de senaste decenniet. Av alla öar är det bara ett par mindre öar som ökat sin befolkning. Blidö och Yxlan står ungefär på plus minus noll, trots tillgången till bilfärja. Norrtälje måste dessutom vara överlägset sist av alla skärgårdskommuner med att erbjuda landsbygdsbor fungerande bredband. Vi har till exempel skrivit ett antal artiklar om den havererade utbyggnaden på Björkö och Arholma.
I rättvisans namn ska man väl säga att Norrtälje är en utpräglad landsbygdskommun. Omkring hälften av alla invånare bor på landsbygden, att jämföra med var sjunde person i Sverige som helhet. Detta innebär såklart att det i Norrtälje är betydligt svårare än i många andra kommuner att erbjuda skolor, VA, bredband, vårdcentraler med mera till alla invånare. Kommunen ska nu bilda ett landsbygdsråd som tillsammans med det redan befintliga skärgårdsrådet, ska stärka arbetet med utvecklingen i skärgården och på landsbygden. I grunden finns en handlingsplan där Norrtälje kallar sig själv Sveriges populäraste landsbygdskommun. Om kommunen menar allvar med vad man säger så måste nästa självklara steg bli att även låta Björköborna få ta över hembygdsgården på Björkö. Men det räcker inte Norrtälje, bättre än så kan ni. Lev upp till de fagra orden!
Inlägget Är allt förlåtet nu Norrtälje? dök först upp på Tidningen Skärgården.