Fem frågor till Niklas Sjöberg, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet om ålens tillstånd idag:
Hur är statusen för ålen egentligen idag?
– Från forskningens sida har man sett en liten ökning av ålbeståndet ur ett europeiskt perspektiv. Det är en statistiskt signifikant uppgång och ett trendbrott. Ur svenskt perspektiv så ser man en liten ökning på Västkusten, men det är verkligen i det lilla och inget som gör att ålfisket kommer att öppnas upp igen.
Hur ser situationen ut i Stockholms skärgård?
– Det tråkiga svaret är att det inte finns någon bra uppföljning på ålbeståndet här. Vi pratar med ålfiskare, men de uppgifterna beror mycket på hur ofta man fiskar och vilka redskap man använt. I Mälaren sätter man ut ål så där får man inte heller någon uppskattning av beståndet. Det finns ett behov av fler undersökningar, men provfisken är kostsamma.
Vad får ni för signaler från fiskare om hur det ser ut?
– Utan att ha några vetenskapliga fakta får vi indikationer på att man ser mer ålyngel längs kusterna än man gjort på många år och att det har hänt något. Det verkar som att de åtgärder som vidtagits har fått effekt.
Vad händer inom forskningsområdet framöver?
– Nästa år kommer vi med hjälp av fiskare att börja märka ålar med akustiska sändare, ja vi har faktiskt tjuvstartat lite i år. Det är stora märken man opererar in i ålarna och som skickar signaler till mottagare som sätts upp i alla sund ut ur Östersjön. Då kommer vi att få klarhet i om ålarna verkligen lämnar Östersjön. Det kommer också bli jätteintressant att se hur Mälarens ålar klarar sig, där finns fortfarande många frågetecken.
Finns det tillräcklig många ålfiskare idag som kan fånga ål till era försök?
– I takt med att ålfisket minskat har det helt klart blivit svårare. Fiskarena är dock alltid intresserade och vill hjälpa oss både med fiske och annat praktiskt, fast de troligtvis utgör sista generationens ålfiskare och man ofta är bitter över situationen. De känner en orättvisa över att fisket stoppas samtidigt som vattenkraft och predation utgör större hot. I framtiden kan det bli så att vi forskare måste börja fiska ål.
Inlägget ”Åtgärder verkar ha fått effekt” dök först upp på Tidningen Skärgården.