KRÖNIKA. Året kunde knappast ha inletts mer dramatiskt än det gjorde. På nyårdagens kväll drog stormen Alfrida in över landet och orsakade ödeläggelse i sin framfart. Stormen uppges bland annat vara den värsta som drabbat Finland någonsin. Hårdast drabbade områden i Sverige blev Uppland, Stockholm och Gotland, särskilt kusten och öarna i Roslagen har blivit ordentligt tilltufsade och tusentals människor är fortfarande, en vecka efter stormen, utan ström.
Det handlar om elstolpar som brutits av, träd som fallit över ledningar, nätstationer som krossats, utslagna mobilmaster, trygghetslarm som inte fungerar, utkylda hem, hus och båtar som demolerats… När Vattenfall under måndagen höll presskonferens om situationen var det tydligt att det kan komma att ta tid innan alla har strömmen åter. På vissa ställen kommer det inte ens att gå att reparera elnäten, utan de måste byggas upp igen från grunden.
När katastrofen kommer brukar även bristerna komma i dagen, denna gång inget undantag. Det finns rapporter om ruttna elstolpar som brutits av på mitten. På vissa håll har elverk temporärt satts in, på andra håll händer inget alls. På Husarö har folk förgäves försökt felanmäla strömavbrotten. Eon menar dock att öborna fått allt om bakfoten, ön har visst ström, oavsett om det lyser i lamporna eller inte.
Men det finns också exempel på hur samarbeten har fungerat väl. I veckans nummer har vi samlat en del av alla händelser och berättelser som rör stormens framfart i skärgården.
Alfrida är en utan tvekan en kraftig storm, i sociala medier har jag sett rapporter om byvindar på över 38 meter per sekund! En ovanligt kraftig storm för januari, men ändå inget rekord i Sverige. 2005 uppmättes exempelvis byvindar på över 42 meter per sekund på Hanö.
Lite äldre och minnesgoda människor pratar även om en kraftig storm på hösten 1969. Enligt SMHI drabbade den värsta stormen någonsin i Sverige under november månad Örskär det året. Medelvinden uppgavs som mest vara 36 meter per sekund. Men att det tidigare förekommit värre stormar är förstås en klen tröst för dem som fortfarande saknar vatten och värme i stugan.
Oavsett hur elbolaget tidigare skött sina åtaganden kring underhåll, så kommer jag framöver inte bara vilja läsa rubriker om höjda elavgifter, utan även artiklar om att bolagen nu tar det som hänt på allvar och börjar jobba förebyggande inför kommande stormar. Det är inte rimligt att kust och öar ständigt ska hamna på undantag när det gäller infrastruktur som alla betalar för och alla därför bör kunna ta del av.
Inlägget Dramatisk start på nytt år dök först upp på Tidningen Skärgården.