KRÖNIKA. Våren står äntligen för dörren. Förutom spirande blomsterprakt är det också den tid då myndigheterna beslutar om jakt på gråsäl och skarv. Lika säkert som att blåsippan vecklar ut sina blå kalkblad så vet vi att skramlet från missnöjda säl- och skarvmotståndare som velat se en utökad jakt kommer att genljuda i korridorerna.
När det gäller skarv så är det länsstyrelserna som beslutar om skyddsjakt. Ett beslut som regelmässigt överklagas av ornitologer. Tidigare har det varit Naturvårdsverket som prövat överklagan, i år är det förvaltningsrätten. Naturvårdsverket har varit kvicka med att tillfälligt stoppa (inhibera) jakten innan beslut fattats. Förvaltningsrätten tycks inte ha inhiberat något beslut ännu, vilket innebär att årets jakt genomförts som planerat.
Beslutet om skyddsjakt på säl fattas av Naturvårdsverket, en myndighet som ständigt får sina ”fiskar” varma. I år har myndigheten fått utstå hård kritik från fiskare, jägare och forskare för sitt beslut. Kritiken går i korthet ut på att man anser att reglerna är för snäva för att möjliggöra en effektiv jakt på säl. Sifforna ger kritikerna rätt, det fälldes betydligt färre gråsälar förra året jämfört med året innan dess då reglerna såg annorlunda ut.
Medan skyttegravskrigen pågår mellan myndigheter, organisationer, forskare och andra så fortsätter verkligheten. Säl- och skarvpopulationerna fortsätter att öka.
Hur kan det kommer sig att två djurarter som kan räknas i tiotusental och som orsakar stora ekonomiska skador för fisket knappt får jagas? Jakten styrs av två EU-direktiv, sälar av art- och habitatdirektivet och skarvar av fågeldirektivet. Enligt domstolspraxis ska undantag för jakt tolkas restriktivt. För åtgärder som har en stor påverkan på populationen ställs stora krav. Det hjälper alltså inte att ständigt peka finger åt Naturvårdsverket.
Skyddsjakt beviljas bland annat på individuella djur som orsakar stor skada, den tillåter därför inte någon allmän jakt. Det är till exempel inte heller tillåtet att sälja skinnet från en skjuten säl enligt EU. Reglerna gör att jakten på gråsäl för många jägare omöjliggörs.
Det är dags att lyfta ut skarv och säl ur EU:s kalla grepp och införa ett fungerande system för jakt, antingen som licensjakt eller allmän jakt. Det
behöver inte innebära att man skjuter av mängder med djur, bara att man kan göra det som egentligen redan idag ska vara tillåtet: hålla skadegörande djur borta från fisket.
Peter Augustsson
Inlägget Jakten ett tydligt vårtecken dök först upp på Tidningen Skärgården.