Regeringen vill skärpa reglerna rörande ansvaret för fartygsvrak. Förslaget innebär att fartygsägaren blir skyldig att bekosta och avlägsna vraket.
Myndigheters rätt att avlägsna fartygsvrak är idag juridiskt oklart, det finns även en osäkerhet kring fartygsägarens ansvar för kostnader kring sjunkna båtar. Regeringen vill därför förtydliga reglerna genom att ansluta sig till Nairobikonventionen om avlägsnande av vrak.
– Fartygsvrak ska inte bli liggande utan att någon tar ansvar för dem. Den nya lagstiftningen skärper fartygsägarnas ansvar, utökar Sjöfartsverkets möjligheter att ingripa mot farliga vrak och stärker skyddet för miljön, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, i ett pressmeddelande.
Redan idag har fartygsägarna ansvaret för att komma till rätta med fartygsvrak, men konventionen ger en garanti att ägarna tar sitt ansvar.
Reglerna ska gälla på svenskt vatten eller inom Sveriges ekonomiska zon och tillämpas på vrak som uppstått på grund av en sjöolycka. För vrak i insjöar och kanaler föreslås att reglerna ska gälla allmänna farleder och hamnar. Förslaget gäller vrak som utgör en fara för sjöfart eller miljö. Fartyg som endast anses som skräp omfattas ej. Inte heller gäller reglerna retroaktivt för redan sjunkna fartyg. Däremot skriver utredaren i sitt förslag att underlag finns för att utforma ett mer omfattande regelverk. Huvudansvaret för åtgärder kring vrak ska Sjöfartsverket ha.
Förslaget har varit ute på remiss och samtliga instanser ansluter sig till förslaget eller har inga invändningar.
Inlägget Skärpta regler kring fartygsvrak dök först upp på Tidningen Skärgården.